EidsvollPuls

EidsvollPuls

- Tenk om noen finner denne om 200 år!

Skattejakt er skikkelig spennende, men jammen er det artig å lage skatten også. Det kan nemlig elevene ved Vilberg barneskole skrive under på.

- Dette er skikkelig spennende. Tenk om noen finner denne om 100 år, eller 200, Tror du forresten det er mennesker her da - altså om 200 år? Spørsmålene fra Mellakk Ali Osman Hasebu og Erik Aaron, som begge går i 5. klasse, var mange og tidvis litt vanskelige å svare på.

Klare for å plante tidskapselen

Klare for å plante tidskapselen. Fra venstre: Mellakk Ali Osman Hasebu og Erik Aaron, begge elever i 5. klasse på Vilberg barneskole. Knut Brandsberg-Dahl, daglig leder og sivilarkitekt i Filter arkitekter. Anita Ørbæk Lindseth, avdelingsleder ved Vilberg barnskole. Tove Fagerli Brodshaug, varaordfører i Eidsvoll kommune. Hege Svendsen, ordører i Eidsvoll kommune, Kai Christian Fallet, anleggsleder i HENT. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Fremtidstanker


Anledningen for de intrikate spørsmålene, og det motsatte av en skattejakt, var plantingen av en tidskapsel på byggeplassen for nye Vilberg barneskole på Tynsåk.

- I denne boksen er det mye spennende, forteller Anita Ørbæk Lindseth, som er avdelingsleder ved skolen.

- Vi har lagt med skolekatalogen for inneværende skoleår, og i denne er det jo bilder av alle elevene som går på Vilberg dette skoleåret. I tillegg er det bilder av hvordan Vilberg skole ser ut nå. Vi har også lagt ved skoleruta, ordensreglementet og en hilsen fra rektor Gitte Fjellhaug. Vi tenkte det ville være spennende om noen finner skrinet om 200 år. Da kan de jo se hvem som gikk på skolen og hva slags regler vi hadde i 2023.

Mellakk Ali Osman Hasebu og Erik Aaron legger til at de hadde lagt ved flere spennende ting i tidskapselen.

- Vi har lagt ved tegninger fra elevene i 1. klasse, og fremtidstanker fra elever i 7. klasse, sier Mellakk entusiastisk.

- Og vi har lagt ved ting som vi bruker på skolen i dag, men som man kanskje ikke bruker om 200 år, nemlig blyant og viskelær og kritt. Og så sendte vi med en solcellekalkulator. Den kan det hende er litt moderne også i fremtiden, sier Erik like entusiastisk.

- Det er også flere ting der, blant annet et par ting som elever bruker i lek i skolen, men vi avslører ikke hva det er. Noen overraskelser og hemmeligheter må det få være der, sier Ørbæk Lindseth med glimt i øyet.

Her blir tidskapselen plassert inne i armeringen

Her blir tidskapselen plassert inne i armeringen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Støpt inn i heisgruben

Tidskapselen, som egentlig er et ganske stort pengeskrin, ble mandag plassert inne i armeringen i en heissjakt, eller grube som det heter.

- Tidskapselen er nå støpt i armeringen i heisgruben. Dette er gruben til heisen i den fremtidige idrettshallen på den nye skolen, forteller prosjektleder Tore Nyborg fra HRP.

Han er selv eidsvolling, og etter ca. 20 år i Ullensaker kommune gikk han i 2018 over til firmaet HRP. Dette er en landsdekkende leverandør av blant annet prosjektledelse og byggeledelse, og Nyborg fikk umiddelbart en spennende oppgave.

- Etter alle årene i kommunen valgte jeg å bytte beite før jeg ble for gammel. I HRP fikk jeg i oppgave å bygge opp et lokalkontor på Jessheim helt fra bunnen av, noe som har vært veldig spennende. Vi holder til i Storgata, og foreløpig er vi 15 ansatte, men vi vokser stadig.

Han synes det er veldig interessant å ha prosjektlederansvaret for en helt ny skole i sin egen hjemkommune.

- Jeg fikk jo etter hvert muligheten til å lede noen prosjekter i Eidsvoll, noe jeg setter veldig stor pris på. Det er flott å kunne jobbe for hjemkommunen, og bidra til å få på plass noen flotte og viktige bygg. I tillegg til å være prosjektleder for nye Vilberg barneskole er jeg samtidig prosjektleder for et nytt vannbehandlingsanlegg ved Tisjøen og byggeleder for nytt avløpsrenseanlegg i Feiring.

Her får Mellakk og Erik vite det meste om den nye skolen av prosjektleder Tore Nyborg

Her får Mellakk og Erik vite det meste om den nye skolen av prosjektleder Tore Nyborg. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Praktbygg


Mellakk og Erik fikk en god forklaring av Tore Nyborg på hva som venter elevene om ca. halvannet år.

- Vi rekker jo å gå på den nye skolen før vi begynner på ungdomsskolen. Hvis den blir ferdig i februar 2025 går jo vi i 7. klasse, da rekker vi det akkurat, sier begge nærmest i kor.

- Tenk det blir kantine også. Det blir så kult. Gjett om jeg gleder meg til det, kommer det ivrig fra Mellakk.

Og skolen kommer til å bli et praktbygg, lover prosjektleder Nyborg.

- Dette blir et flott og godt gjennomtenkt nærmiljøanlegg, med mange og gode aktivitetsflater. I tillegg er dette et såkalt massivtrebygg med mye eksponert massivtre i alle rom. Man får da et preg som passer veldig godt til nærområdet med gamle gårdsbruk og gammel lafteteknikk. Arkitektonisk er skolen formet for å passe inn i det lokale miljøet, med låver og gårdsbruk rett i nærheten.

Tanken bak det arkitektoniske er også noe daglig leder Knut Brandsberg-Dahl i Filter arkitekter kan bekrefte.

- Det er som Tore sier, at hovedbygget mot sør-vest skal gi assosiasjoner til låvebygninger i området, og bygget har generelle undervisningsarealer med sine desentraliserte innganger for trinnområdene. Man kan se for seg en stor driftsbygning med en tilhørende låve der alle klasserommene er plassert. Mellom idrettsbygget og klasserommene har man den indre gården, og denne er litt skjermet fra alt annet. Og rundt skolen har vi de store markene som skal være uteområdet for elevene.

Slik ser Filter arkitekter for seg nye Vilberg barneskole

Slik ser Filter arkitekter for seg nye Vilberg barneskole


Brandsberg-Dahl forteller at de er veldig tilfredse med at kommunen har gått for massivtre.

- Eidsvoll kommune har sagt at skolen skal bygges i massivtre, noe vi er veldig glade for. Alternativet kunne vært gips, men jeg skal innrømme at vi er ikke så begeistret for det. På mange måter kan man si at massivtre er en moderne form for laft, som opp gjennom historien har vært en vanlig byggeskikk her til lands. Massivtre kan man sette opp ganske fort, så det vil ikke ta lang tid før dette ser ut som et skolebygg. Og innvendig er det veldig praktisk med tanke på at man kan sette inn både skruer og spiker i veggene uten problemer.

Han forteller at det kommer til å bli mye synlig massivtre inne på skolen.

- Vi har valgt å gå for mye synlig massivtre inne, men det er også noen utfordringer med dette. I skolebygg er det stenge krav til god akustikk, og høye lyder skal dempes fort. For å få til dette trenger man helst myke overflater, og da er det fort gjort å løse dette ved å dekke til massivtre. Vi har imidlertid jobbet mye med dette, blant annet ved bruk av lydbafler og flere andre spennende løsninger. Jeg tror dette kommer til å bli veldig bra. Og jeg må legge til at skolen kommer til å bli låverød, noe som understreker hvor vi har hentet vår inspirasjon.

Avslutningsvis må det nevnes at flere lokale bedrifter er involvert i byggingen av nye Vilberg skole.

- Av lokale firmaer er det i all hovedsak EGAS og Ole M. Almeli AS, men Almeli bruker til gjengjeld flere lokale småfirmaer til blant annet transport. Både Morten Nyberg og Roger Emilsen blir benyttet, og i tillegg har Eidsvoll kommune benyttet seg av tjenester fra Br. Nordahl i forbindelse med tilrettelegging av vann og avløp til tomten, sier Tore Nyborg, eidsvollingen som altså er prosjektleder for nye Vilberg skole.