EidsvollPuls

EidsvollPuls

1. mai: Det var bedre før - eller?

Nei, 1. mai er ikke bare en vanlig fridag. Men etter årets markering av arbeidernes internasjonale kampdag her i Eidsvoll kan man saktens spørre seg om folk flest vet hvorfor vi har fri på denne dagen.

EidsvollPuls er en fri og uavhengig avis, selvsagt også politisk, men vi skal likevel driste oss til å mene noe om tendensen vi ser.

Vi er neppe de første som lurer på om vi er i ferd med å bli en nasjon hvor vi tar alt for gitt. Det selvkritiske spørsmålet skal vi ikke ta æren for å ha kommet på, men det er et godt og betimelig spørsmål.

Onsdag morgen tok EidsvollPuls turen til Finstad for å bivåne det tradisjonsrike 1. mai-toget der. Vi har besøkt Finstad på denne dagen mange ganger, og har sett at borgertoget har blitt tynnere og tynnere. Og fysiske paroler i toget er det veldig mange år siden vi har sett.

Vi må legge til at dette ikke er spesielt for Finstad, for tendensen har vært klar i hele Eidsvoll. Og enkelte steder står det virkelig dårlig til, for eksempel på Råholt. Der var det ikke tog i det hele tatt, og heller ingen markering ved arbeiderbevegelsens høyborg Søndre Samfund - i hvert fall ikke som var offentliggjort på forhånd. Har det i det hele tatt skjedd i løpet av de siste 100 årene? Under krigen var det neppe noen 1. mai-markering ved Søndre Samfund, men bortsett fra det må det være svært lenge siden. Kanskje tidlig på 1900-tallet?

Det er ingen tvil om hva som var kampsakene for 50 år siden. Dette bildet tok John Granly ved Råholt kirke 1. mai 1974

Det er ingen tvil om hva som var kampsakene for 50 år siden. Dette bildet tok John Granly ved Råholt kirke 1. mai 1974. Foto: John Granly


Alle som følger med vet kanskje at årets hovedparole er «Arbeid, Velferd og Trygghet». Vi så ingen plakater utenfor Søndre Samfund, et bygg som faktisk er eldre enn 125 år gamle LO. Man kan saktens spørre seg om ikke 1. mai er den dagen man skal samles foran en ikonisk bygning som dette. Søndre Samfund er riktignok stengt, og det ser ganske stusselig ut utvendig, men hva med å nettopp bruke forfallet til å forsterke sine politiske meninger?

Vi har fått høre at årets 1. maikomite ikke så noe poeng i å ha et tog eller markering ved Søndre Samfund. Argumenter som; «det kommer ikke folk» og «Søndre er stengt» har kommet oss for øre. Så vidt vi vet har aldri LO eller Arbeiderpartiet latt frykten for dårlig oppmøte styre agendaen for 1. mai-markeringen.

Er det vi ser et resultat en dreining vekk fra borgertog med paroler og til mer tradisjonelle arrangementer med sang og musikk, taler og beverting? Slike arrangement var det nemlig flere av i Eidsvoll 1. mai, og på Finstad var det begge deler – bortsett fra fysiske paroler. Eidsvoll Arbeiderparti, sammen med LO på Øvre Romerike, Eidsvoll SV og Rødt, hadde en markering i Wergelands Hus på Eidsvoll Verk, og på kvelden hadde Feiring Arbeiderdag et arrangement på Fløygir. Eidsvoll SV hadde i tillegg en 1. mai-lunsj på Råholt ungdomsskole der flere politikere holdt appeller.

Arnfinn Hagen og hunden Nussi ved minnesteinen ved Søndre Samfund

Selv om det ikke var noen offisell markeing ved Søndre Samfund hadde Arnfinn Hagen og hunden Nussi tatt turen. 1. mai på Søndre Samfund betyr mye for mannen fra Sagmoen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Hvis borgertogenes tid er forbi stiller det større krav til innholdet i appellene. En plakat i et borgertog kan si mer enn tusen ord, og i tillegg er det visuelt slik at det kan leve til evig tid som et fotografi. Med mindre appellen blir streamet for allmenheten må man fysisk være til stede for å få med seg poenget. Som mange vet kan akkurat det være lettere sagt enn gjort, altså å få folk til å møte opp.

 

Vi skal ikke ha så sterke meninger om veien videre for 1. mai-markeringer, men det kan være på sin plass å minne om hvorfor vi faktisk har fri denne dagen. Det har ingen vondt av å vite.