EidsvollPuls

EidsvollPuls

Det historiske slaget på Langset i 2024

Vi har vel alle hørt om slaget på Stiklestad i 1030. Noe mer ukjent er kanskje slaget ved Minne i 1137 der barnekongen Inge Haraldssons menn sloss mot opprørere ledet av Sigurds Slembe og Magnus den blinde. Det som sikkert er enda mer ukjent er slaget på Langset i 2024 der 13 brave menn fra Minne møtte rødskjortene fra søndre del av bygda.


Bilder fra slaget nederst i saken

Det ble et hardt slag, men en dommer i lyseblå skjorte forsøkte etter beste evne å roe gemyttene. Det gikk så langt at dommeren måtte dele ut advarsler i form av kort med ulike farger. Totalt åtte slike kort ble delt ut, og syv av disse ga dommeren til de hissige rødtrøyene fra sør. To av kortene hadde rød farge, noe som førte til at vedkommende måtte forlate slaget.

Ole Martin Kjønstad gir EIF-spiller Tor Håkon Langvegg rødt kort på grunn av protester

En av årsakene til at dette slaget er nokså ukjent er at det møtte opp svært få skuelystne. Det kan være mange årsaker til det, men det er klart at det kan virke skummelt og skremmende når 22 mann barker sammen en mørk kveld. Kun 18 tøffinger hadde funnet veien til Minnesund Idrettspark der slaget fant sted, og det kunne se ut som om de skuelystne visste at det kunne komme til å gå hardt for seg ute på det grønne området. De hadde nemlig plassert seg i behørig avstand fra der slaget skulle finne sted.

Men slaget på Langset startet ganske rolig, og lenge så det ut til at partene skulle komme til enighet uten kontroverser. Først kunne minnesokningene juble for en treffer signert Oscar Braaten Fagnastøl. Da hadde slaget vart i 25 minutter, men det skulle vise seg å bli en veldig langvarig batalje. Som regel varer slag som dette i 90 minutter, men slaget på Langset varte i 99 minutter.

Rett før dommeren og lagene tok en rast fikk rødtrøyene inn en treffer ved Sherif Beshir Bekit. Denne trefferen var et skudd for baugen for karene fra Minne, og i pausen kunne det se ut som om minnesokningene la en ny slagplan.

Lenge før dommeren i blått beordret partene ut igjen var tøffingene fra Minne allerede ute på feltet. De var helt tydelig klare for kamp!

Det viste seg fort at dette var to jevnbyrdige motstandere, og slaget bølget frem og tilbake. Flere ganger var det nære på for begge partene, men jubelbrus ble det ikke før minnesokningenes Karl Erik Holum etter 64 minutter fikk inn en treffer som kommer til å gå inn i historiebøkene. Vi skal moderere oss litt, og heller gjette på at Karl Erik selv kommer til å huske trefferen ganske lenge.

Uheldigvis for både Karl Erik og resten av troppen fikk rødtrøyene inn en ny treffer bare minutter senere, for øvrig signert samme mann Sherif Beshir Bekit. Partene var like langt, og frustrasjonen begynte å bre seg i begge tropper. Partene ble slitne, moralen ble åpenbart svekket og dømmekraften forvitret.

Det var i slagets siste fase dommeren fra Nes måtte fram med sine fargede kort. Kortene med gul farge så ikke til å ha særlig effekt, men da dommeren hentet fram de røde kortene ble det andre boller. Rødtrøyene måtte avslutte slaget med kun ni mann ute på feltet, men det var ikke nok til at karene fra Minne gikk av med seieren. Resultatet ble 2-2, noe begge parter bør være fornøyde med.

Slaget på Langset var forresten det alle første på dette feltet der karene fra Minne stilte med 11 mann i et offisielt slag.

Sagt med andre ord: mandagens kamp mellom Nordre Eidsvoll og Eidsvold IF 3 i 9. divisjon var den første offisielle 11’er-kampen for Nordre Eidsvoll på akkurat denne banen, dvs. Minnesund Idrettspark.

Her får NEIL-keeper Marius Patrik Lindman Sjølie snart frispark.....

 

Om noen sekunder får NEIL-keeper Marius Patrik Lindman Sjølie frispark..... Foto: Bjørn Hytjanstorp

EIF-keeper Eivind Aleksander Simonsen klarerer rett før Ola Sandbæk når fram
EIF-keeper Eivind Aleksander Simonsen klarerer rett foran skotuppen til Ola Sandbæk. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Her spørs det om ikke Lars Rom redder NEIL fra et mål imot
Her spørs det om ikke Lars Rom redder NEIL fra et mål imot. Foto: Bjørn Hytjanstorp

NEIL-kaptein og KIWI-sjef Håkon Martin Valstad Jensen
NEIL-kaptein og KIWI-sjef Håkon Martin Valstad Jensen. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Her har Karl Erik Holum nettopp gitt NEIL ledelsen mot EIF
Her har Karl Erik Holum nettopp gitt NEIL ledelsen mot EIF. - Dette tror jeg var mitt første mål i 11'er-fotball på over 20 år, sa Holum. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Karl Erik Holum og Oscar Braaten Fagnastøl scoret målene
Historiske mpålscorere. Karl Erik Holum og Oscar Braaten Fagnastøl. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Denne gjengen ble historiske mandag kveld
Mandag kveld ble denne gjengen historisk. Foto: Bjørn Hytjanstorp