EidsvollPuls

EidsvollPuls

Dette Perseløpet gikk under radaren: - Skal han løpe 100 kilometer?

Det er sikkert mange av dere som har sett folk som har løpt med startnummer rundt og rundt ved Ås skole, Myhrersletta og gjennom Vestvangfeltet. Løpet det er snakk om heter Perseløpet, og er skapt og administrert av Bjørn Saksberg fra Feiring.

Lørdag ble Perseløpet arrangert igjen, men ingen løpere var å se ved Ås skole. Denne gangen hadde nemlig Saksberg flyttet løpet til der det faktisk startet for snart seks år siden, nemlig langs Mjøstråkk. Her har Bjørn Saksberg kontrollmålt en strekning på nøyaktig fem kilometer, med start litt nord for Støjordet båthavn og med runding litt nord for Morskogen stasjon.

Løp 100 km

Det er ikke snakk om en permanent flytting til Mjøstråkk, kun en gjesteopptreden i den gamle traseen. Dette fordi Saksberg denne gangen ville skjerme løperne helt for trafikk. Nå skulle det nemlig løpes ekstra langt, og såpass langt at maraton var det korteste alternativet. På løpsmenyen sto det maraton, 50 km og 100 km, og ja, du leste riktig; det skulle løpes 100 km langs Mjøstråkk – altså frem og tilbake 20 ganger.

Et naturlig spørsmål som melder seg er jo hvor mange som deltok på 100 km. Svaret er kun en, nemlig Janis Resnis fra Vestby. 41-åringen er først og fremst triatlet, men er åpenbart glad i utfordringer med joggesko på beina.

Janis Resnis passerer her Morskogen stasjon og har snart tilbakelagt 55 km

Janis Resnis passerer her Morskogen stasjon og har snart tilbakelagt 55 km. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Han la i vei allerede klokken 05.00 lørdag morgen, og farten var det vi vil kalle konservativ for en løper som har presset maratontiden sin godt under 2.50. Frem til passering 70 km lå tiden på hver 5 km mellom 23.30 og 25.24, men her må vi legge til at det var en ganske sterk motvind den ene veien. De siste 30 kilometerne ble tunge, og på den nest siste 5-kilometeren var tiden oppe i 37.46. Naturligvis var det ikke mye spenst igjen i steget da Janis Resnis passerte målstreken etter 100 km, men det skulle da bare mangle. Å løpe 100 km er tøft i seg selv, men å løpe det helt alene gjør det ekstra utfordrende.

313 maratonløp

Da Janis Resnis hadde løpt i tre timer kom det forresten en deltager på maraton inn i løypa. Det var 60 år gamle Odd Gunnar Tveit fra Birkenes som hadde lagt ut på sitt 313. maratonløp. Siden Tveit hadde tatt turen helt fra Sørlandet ville han starte klokken 08.00, uten at det førte til trafikale problemer i løypa.


For Janis Resnis sin del førte det til at han møtte en løper to ganger i timen, og etter klokken 10.00 ble det litt mer folksomt i løypa. Da startet nemlig resten av deltagerne på maraton, i tillegg til han som skulle løpe 50 km. «Folksomt» er å ta veldig kraftig i, for totalt var det kun snakk om åtte løpere – i tillegg til Janis Resnis - syv på maraton og bare en deltager på 50 km.

Det ble uansett noe mer å forholde seg til for hardhausen på 100 km, og da Resnis kom i mål klokken 13:48 hadde han vært ute i 8.47.48. For å sette prestasjonen i et perspektiv vil det si at 41-åringen holdt en snittfart på ca. 5.16 per kilometer – 100 ganger!

Odd Gunnar Tveit fra Birkenes er i gang med maratonløp nummer 313

Odd Gunnar Tveit fra Birkenes er i gang med maratonløp nummer 313. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Landslagsløpere på rulleskøyter


I en periode på et par timer fikk løperne også besøk av flere skøyteløpere som hadde lagt lørdagsøkta til Mjøstråkk.

- Her trener vi ganske ofte siden strekningen er helt fri for trafikk, sa Didrik Eng Strand da vi traff på ham og kompisen Sander Eitrem ved Morskogen stasjon.

- Skal han løpe 100 km?, spør Eitrem da han får øye på Janis Resnis.

- 55 kilometer på 4.28 - det er sykt imponerende, sier 22-åringen fra Skreia da Resnis runder kjegla litt nord for stasjonsområdet.

Sander Eitrem og Didrik Eng Strand er ikke hvem som helst når det kommer til fysiske utfordringer, så begge vet at Janis Resnis løper sterkt. I 2023 tok Eitrem sølv under allround-VM på skøyter i Vikingskipet, og i det mesterskapet vant 22-åringen både 1500 meteren og 5000 meteren. Didrik Eng Strand ble på sin side juniorverdensmester i Japan i vinter, og 19-åringen spås en lysende skøytefremtid.


- Vi skal ut på en times økt, men først må vi varme opp. Vi skal ikke gå i veien for løperne, sier Didrik Eng Strand, og legger til:

- Vi skal gå en time i stilling, så det kan hende vi velger å gå ut i veibanen der det er trangest.

Da gutta hadde varmet opp dukket det opp flere skøyteløpere. Det var Viktor Smedstad Haukås, Finn Elias Haneberg og Daniel Tuv Eriksen fra Mjøs Team som også skulle trene langs Mjøstråkk.

- Landslagsgutta går en time i stilling. Vi skal bare gå en halvtime, sier Viktor Smedstad Haukås.

- Vi skal sørge for å holde oss langt unna løperne, sier Finn Elias Haneberg, som forresten tok VM-gull på lagsprint sammen med Didrik Eng Strand og Miika Klevstuen under junior-VM på skøyter i vinter.

Fra venstre Viktor Smedstad Haukås, Didrik Eng Strand, Sander Eitrem, Finn Elias Haneberg og Daniel Tuv Eriksen

Fra venstre Viktor Smedstad Haukås, Didrik Eng Strand, Sander Eitrem, Finn Elias Haneberg og Daniel Tuv Eriksen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Halvparten satte pers


Tilbake til Perseløpet der vi hittil bare har nevnt Janis Resnis og Odd Gunnar Tveit. Det var jo ikke flere med enn at vi kan koste på oss å nevne alle sammen. I tillegg til maratonsamleren Odd Gunnar Tveit løp også Martin Stray Egeberg, Jonas Wahl, Martin Boger, Katrine Enger, Sofie Frafjord Jølstad og Tom-Rune Bertelsen maraton. Eneste deltager på 50 km var som nevnt Adrian Grevstad Millstein, som nærmest løp på hjemmebane da han bor på Minnesund.

Perseløp-general Bjørn Saksberg fører også statistikk på hvem som setter personlig rekord. Uoffisielt har vi fått opplyst at halvparten av deltagerne perset, så navnet på løpet kan definitivt forsvares.

Tom-Rune Bertelsen fra Drammen er en levende maraton-legende

Tom-Rune Bertelsen har vært en meget habil kickbokser, og i årene mellom 1985 og 2007 vant Tom-Rune hele 15 NM-gull, samt sølv i både VM og EM. Men 56-åringen fra Drammen er også en langt over snittet ivrig maraton- og ultraløper. Allere i 2006 hadde Tom-Rune fullført 100 maratonløp, og i 2014 ble han landets yngste som kunne bokføre 200.
Nå har Tom-Rune kommet opp i 297, og lørdag løp hardhausen på litt over fem timer, - noe som må sies å være ganske bra av en kar som holder ryggen oppe ved hjelp av armeringsstål og skruer. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Resultater


100 km

1. Janis Resnis, Vestby 8.47.48

50 km

1. Adrian Grevstad Millstein, Jernside 5.52.23

Maraton

1. Martin Stray Egeberg, SK Vidar 2.48.59

2. Jonas Wahl, Oslo 2.59.04

3. Martin Boger, Storebrand Sport 3.27.35

4. Odd Gunnar Tveit, Birkenes IL 3.39.05

5. Katrine Enger, Fagerstrand 3.52.20

6. Sofie Frafjord Jølstad, Fagerstrand 4.00.33

7. Tom-Rune Bertelsen, Drammen Kickboxing/SK Kraft 5.18.37

Sofie Jølstad (803) og Katrine Enger løper for stedet der begge bor, nemlig Fagerstrand på Nesodden. De holdt følge til rundt 22 km da Sofie måtte slippe, og i mål var Katrine drøye åtte minutter foran venninnen

Sofie Jølstad (803) og Katrine Enger løper for stedet der begge bor, nemlig Fagerstrand på Nesodden. De holdt følge til rundt 22 km da Sofie måtte slippe, og i mål var Katrine drøye åtte minutter foran venninnen. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Martin Stray Egeberg fra Sportsklubben Vidar vant maratondistansen på pene 2.48.59
Martin Stray Egeberg fra Sportsklubben Vidar vant maratondistansen på pene 2.48.59. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Jonas Munch Wahl fra Bjørndal Oslo kom seg under den magiske grensen på tre timer på maraton
Jonas Munch Wahl fra Bjørndal Oslo kom seg under den magiske grensen på tre timer på maraton. Med 2.59.04 ble det også pers på 29-åringen, som forresten passerer nok en magisk grense 8. juli da han fyller 30 år..... Foto: Bjørn Hytjanstorp

Adrian Grevstad Millstein fra Minnesund var eneste deltager på 50 km
Adrian Grevstad Millstein fra Minnesund var eneste deltager på 50 km. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Martin Aasheim Boger fra Langhus passerer Morskogen stasjon i fint driv
Martin Aasheim Boger fra Langhus passerer Morskogen stasjon i fint driv. Foto: Bjørn Hytjanstorp