EidsvollPuls

EidsvollPuls

Even (15) fra Sagmoen hopper historisk høyt

Tenk deg tilbake til den gang du var 15 år. I gymtimen skulle det være høydehopp, og læreren la lista på 1.94…. eller kanskje du som leser dette er i denne alderen? Klarer dere å se for dere at det går an å hoppe over 1.94 som 15-åring?

Det går nemlig an når man er 15 år, for det har Sagmo-gutten Even Ragnhildsløkken gjort. Anledningen U20-NM Sandnes i august der 15-åringen ble nummer tre, i konkurranse mot utøvere som var to, tre og nesten fire år eldre. Det må også legges til at Even var en meget ung 15-åring i denne konkurransen siden han fylte 15 bare to uker før mesterskapet.

Stine Finholth og Even Raghildsløkken

To lokale idrettstalenter: volleyballspiller Stine Finholth (14) og friidrettsutøver Even Raghildsløkken (15). Foto: Bjørn Hytjanstorp


Kretsrekord i Akershus


EidsvollPuls har snakket med idrettshistoriker Willy Hauge, og han kan fortelle at resultatet til Even står seg godt både i kretsen og nasjonalt.

- Med 1.94 deler Even førsteplassen gjennom alle tider i 15-årsklassen i Akershus. Han andre som har hoppet 1.94 som 15-åring heter Haakon Lilleeng Asmyhr og er fra Bjørkelangen. Han hoppet det i 1997, og kom seg aldri høyere enn 2.01, noe han gjorde tre år senere.

Nasjonalt rager også Even høyt på listene.

- På statistikken for hele Norge i 15-åsklassen holder 1.94 til en delt 6. plass. Atle Bråthen fra IF Hellas har aldersrekorden på 2.04 satt i 1987, men alle som er foran Even på landsoversikten satte sine perser fra 1981 til 1996. Resultatet hans er derfor det beste en 15-åring har gjort i Norge på snart 30 år, forteller Willy Hauge.

Her er Even Ragnhildsløkken under Norgeslekene i Nes Arena i februar i år

Her er Even Ragnhildsløkken under Norgeslekene i Nes Arena i februar i år. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Junior-EM i Slovakia


Vi tok en prat med Even, og det var en ambisiøs men nøktern 15-åring vi møtte.

- Mitt kortsiktige mål er å hoppe over to meter, og minst 6 meter i lengde. Jeg hoppet 6.17 under UM, men det var litt for mye medvind så resultatet ble ikke godkjent.

Neste sesong er det også flere mesterskap som Even har blinket seg ut.

- Neste år håper jeg å delta i Nordisk mesterskap i mangekamp på Island, og jeg håper også å kvalifisere meg til junior-EM i Slovakia i juli. Jeg har allerede klart kravet til utendørs-NM i Sandnes og innendørs-NM i Steinkjer, og disse mesterskapene gleder jeg meg veldig til.

Aktiv hverdag

Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at Even har en aktiv hverdag.

- Akkurat nå driver jeg med friidrett fem ganger i uken, og i tillegg prøver jeg å få til to-tre morgentreninger på helsestudio før jeg går på skolen. Annenhver mandag trener jeg hekk med Vladimir Vukicevic, og de andre mandagene blir det trent hoppstyrke. På tirsdager er det sprint og på onsdager er det igjen hoppstyrke. På torsdagene trener jeg på kast og utholdenhet, og på lørdager trener jeg på teknikk for mangekamp. Så det er egentlig bare på fredager og søndager jeg har fri, forteller 15-åringen og får programmet til å høres veldig enkelt ut.

Even bor på Eidsvoll Verk og forteller at han er ekte Sagmo-gutt.

- Jeg bor på Sagmoen, og her har jeg bodd hele livet. Jeg er enebarn og bor sammen med min mor og far og hunden vår Emma. Jeg går på Råholt ungdomsskole, men håper å komme inn på Wang Toppidrett neste år.

Selv om Even har en veldig aktiv hverdag kan det bli lange dager i en idrettshall

Selv om Even har en veldig aktiv hverdag kan det bli lange dager i en idrettshall. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Vil til OL


Even forteller at han begynte med høyde under koronapandemien.

- Da jeg startet med friidrett fikk jeg prøve litt av hvert, men under covid-perioden fikk jeg sjansen til å trene høydehopp med Michael Reklev som var treneren min på den tiden. Da jeg var 13 var jeg med på Lerøy-lekene og prøvde mange forskjellige disipliner. Jeg husker at jeg ble nummer to i høyde på 1.46, noe om førte til at kom i kontakt med Mads Rimstad. Han mente at jeg burde trene mer på høydehopp sammen med ham og Frode Myrvang. Jeg begynte derfor med høytrening med barnegruppa i Nes Arena, men Mads satte meg ganske raskt sammen med de eldre høydehopperne etter at jeg kom meg over 1.50.

Og Even skyter av sin trener fra Nes.

- Mads skal ha æren for at jeg i det hele tatt begynte med høyde, og det er han som er grunnen til at jeg har kommet så langt. Han er en utrolig god trener, veldig rolig og inspirerende og har blitt en god venn.

Til slutt må vi spørre om det blir tid til så mye annet enn friidrett.

- Selv om det blir mye friidrett liker jeg også basketball, fotball, badminton, bordtennis og biljard, men det er ikke så ofte jeg får tid til det.

Og på spørsmål om hva som er det langsiktige målet kommer det kontant:

- Delta i OL og bli en av verdens beste høydehoppere!