EidsvollPuls

EidsvollPuls

Fastlege Anders: - Jeg har en katt som er oppkalt etter skinnebeinet

  • Helse
  • 01.07.2023 Kl. 11:20

De er fortsatt som unge å regne - de nye fastlegene på Novo Helsesenter på Råholt. Nylig møtte EidsvollPuls duoen Anders Christoffersen (34) og Christoffer Nyborg (35), og det ble et artig møte med to meget interessante leger.

Reise- og klatreglad

Anders Christoffersen begynte å jobbe i helsevesenet allerede da han var 16, men det er først i voksen alder han ble ferdigutdannet lege.

- Jeg har gått den lange veien til legeyrket ved å først utdanne meg som hjelpepleier, deretter sykepleier, for så å gå legestudiet. Og underveis har jeg gjort mye forskjellig, forteller Christoffersen.

- Jeg har klatret i høye fjell i Andes og Afrika, samt kjørt det legendariske Mongol Rally. En av mine store lidenskaper er reising, og spesielt til mer avsidesliggende steder som Tajikistan og Bhutan. I tillegg til dette har jeg også gitt ut boken «En sykepleiers hverdag» som beskriver mine år som sykepleier.

Og etter all utferdstrangen har 34-åringen landet i Eidsvoll.

- Eidsvoll ble valgt av flere grunner. Jeg bor i Oslo og ønsket å jobbe litt utenfor byen. Samtidig fikk jeg et svært godt inntrykk av både kommunen og legekontoret da jeg søkte på jobber etter fullført turnustjeneste, eller LIS1 som det heter nå («Lege i spesialisering» red.anm.). Jeg synes også pendlingen til Eidsvoll er en ypperlig anledning til egentid, podcast og lydbok. At jeg kjente Christoffer fra LIS1-tiden på AHUS var også en bonus for å si ja til akkurat dette legekontoret.

Anders Christoffersen (34)

Reise- og klatreglad fastlege. Anders Christoffersen (34) på Novo Helsesenter på Råholt. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Oldefars hønsegård


I motsetning til Anders Christoffersen har Christoffer Nyborg mye kortere reisevei til jobben.

- Jeg er det man kan kalle en eidsvolling, nærmere bestemt 4. generasjon bosatt på Sagmoen. På vei til jobb reiser jeg faktisk forbi der min oldefar hadde hønsegård. I tillegg kjører jeg forbi flere hus som min bestefar har bygget med materialer fra saga. Og på den siste biten av veien passerer jeg legekontoret til min far, som har vært allmennlege i Eidsvoll siden før fastlegeordningen ble innført. Så du kan vel si at jeg ikke har falt så veldig langt fra stammen, sier 35-åringen og smiler.

Som mange vet er også Christoffer Nyborg aktiv i politikken, og vi må spørre hvordan han får tid til alt.

- Når jeg kommer hjem er det familien som er viktigst. Vi har tre livlige barn i småskolealder, så det er nok å henge fingrene i. På kveldene bruker jeg mye av tiden på lokalpolitikk. Etter at vi fikk barn ønsket jeg å bidra i lokalsamfunnet, og løsningen ble politikken. Så nå forsøker jeg så godt jeg kan å bidra til å løse utfordringer, samt bidra med mitt i både kommunestyret og formannskapet. Og skulle det bli litt tid til overs på kveldene nytes den gjerne med fruen, men det hender også at jeg spiller Minecraft, selv om ungene har lagt seg.

Er glad i Eidsvoll og Eidsvollinger

Som sin far er Christoffer lege i egen kommune, og han synes det er flere fordeler enn ulemper med akkurat det.

- Det er litt både og, som mye annet i livet, men jeg tror det er flest fordeler. Personlig er jeg glad i Eidsvoll og Eidsvollinger, og jeg synes det er flott å kunne bidra i egen kommune med det jeg har lært på Universitetet. Rent praktisk betyr den korte reiseveien mye for familien. Jeg sparer 15 timer i uken sammenlignet med legejobbene jeg har hatt i Oslo.

Og det er flere fordeler med å være lege i egen hjemkommune, forteller Nyborg.

- En annen fordel er jo at jeg kjenner godt til eksempelvis helsetilbudene, frivilligheten, treningssentrene og de lokale turstiene. Dette kommer godt med i hverdagen når mine pasienter og jeg sammen skal finne gode og gjennomførbare planer for liv og helse. I en jobb som dette lærer man å kjenne mennesker veldig godt, og det er jo flott, men det kan sikkert også by på utfordringer. Jeg er glad vi leger har en solid taushetsplikt som beskytter både pasientene og meg. Derfor tror jeg det fint lar seg gjøre å være en god gammeldags lokal lege, noe jeg ønsker å være.

Han legger til:

- For meg har det å bli fastlege i Eidsvoll vært et valg sammen med familien, og den korte reiseveien gir helt nye muligheter til å være lett tilgjengelig for familien. Jeg har for eksempel vært på skolen og lært mine barn og klassekameratene deres mer om kroppen, en mulighet jeg ikke hadde før. Å kunne se glede og læreviljen til små barn som får høre hjertet sitt slå og forstå hvorfor blod er rødt er fantastiske øyeblikk. Jeg tror jeg rett og slett er i ferd med å finne en god balanse i livet.

Christoffer Nyborg (35)

Christoffer Nyborg (35) er glad i Eidsvoll og Eidsvollinger. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Brenner for tverrfaglig samarbeid


Anders Christoffersen har i mange år vært en stemme for sykepleiere og helsepersonell generelt, og han forteller at engasjementet for disse gruppene fortsatt er stor.

- Jeg brenner fremdeles for mange av de samme temaene, og spesielt tverrfaglig samarbeid. Jeg tror helsepersonell kan spille hverandre gode, og er avhengige av hverandre. I min nye rolle som fastlege ønsker jeg også å bruke min tilstedeværelse i sosiale medier (På Instragram: dr.anderschristoffersen red.anm.) for å vise hvor fantastisk fint det er å være fastlege. En hører mye om fastlegekrisen, men det er sjelden man får innsyn i hvor bra jobben kan være.


Og hans største skrekk som fastlege er å ha lang ventetid.

- Som fastlege er det et stort mål for meg å være tilgjengelig, og min største skrekk er å ha tre ukers ventetid. Jeg tror fastlegen kan være en trygg og god støttespiller gjennom hele livet, og det er nettopp det jeg ønsker å være - en medspiller. Hva som er god helse defineres av den enkelte, men jeg liker å være med på ferden og hjelpe folk mot målene sine. Ingen skal være redd for å dra til legen uansett om de kommer med noe stort, lite eller akutt. Styrken i fastlegeordningen er jo nettopp det at vi skal være der for pasientene gjennom hele livet.

Christoffer Nyborg og Anders Christoffersen ønsker seg flere pasienter

Christoffer Nyborg og Anders Christoffersen ønsker seg flere pasienter. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Hele mennesket


Til slutt må vi spørre hva de de står for som leger. Hva de brenner for, og hva de mener er viktig.

- Som lege brenner jeg for hele mennesket, sier Anders Christoffersen og legger til:

- Jeg liker å være med på reisen den enkelte har, og bidra til økt livskvalitet. Økt livskvalitet er ikke nødvendigvis å kunne kurere alle tilstander, korrigere alle blodprøver eller fjerne all smerte, men å hjelpe den enkelte der vedkommende er i livet. Det å ha hele familier som pasient er også noe som appellerer sterkt til meg som fastlege. Jeg er spesielt glad i barnemedisin, mental helse, overvektproblematikk og småkirurgi.

Christoffer Nyborg har også klare tanker og meninger om sin legegjerning.

- Jeg brenner for at både mennesker og legekunsten utvikler seg. Vi mennesker prøver, feiler og lykkes, og legekunsten gjør det samme, men kaller det forskning. Jeg ønsker en hverdag med begge deler. I konsultasjonen får jeg lov til å jobbe sammen med mennesker slik at de kan få utvikle seg og finne løsninger på sine utfordringer og plager. Samtidig planlegger jeg å fortsette og forske for å kunne utvikle legekunsten i seg selv. Ingen ting er statisk - alt er i utvikling. Nye løsninger, nye arbeidsformer, nye medisiner og nye behandlinger - det er gøy.

- Bak her her holder vi til

- Bak her her holder vi til, sier Christoffer Nyborg og Anders Christoffersen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Og Christoffer spør om han kan få drive litt egenreklame.


- Jeg håper jo noen har lyst til å velge meg som fastlege, for per i dag er det plass til 800.

Til slutt: hva var det med tittelen på denne saken: «- Jeg har en katt som er oppkalt etter skinnebeinet». Anders Christoffersen kommer med svaret.

- Jeg har en katt som heter Tibia, som jo høres litt eksotisk ut, men faktum er at den har fått navnet etter det latinske ordet for skinnebeinet. Legehumor, sier 34-åringen og humrer.