EidsvollPuls

EidsvollPuls

Fikk overraskende pengegave av 111-åring!

Tenk deg at telefonen ringer og i andre enden er det en 111-åring som forteller deg at han vil gi deg 75.000 kroner. Omtrent slik lød det da leder i Eidsvold Værks Skiklub Tommy Løkken fikk en telefon tidligere i sommer.

- Jeg skal innrømme at jeg ikke så den komme, forteller Løkken til EidsvollPuls.

- Men det var jo en utrolig hyggelig overraskelse å få. Det er det ingen tvil om.

Vi skal komme tilbake til Tommy Løkken og hva pengene skal gå til litt senere, men først må vi bli litt bedre kjent med giveren. For hvem er denne 111-åringen som er så raus?

Jentut’n

Som mange sikkert for lengst har skjønt er det ikke en person det er snakk om. Den rause giveren er nemlig foreningen «Romerikslaget i Oslo», en forening som ble dannet 17. november 1912.

- De fleste kjenner oss nok bare som Romerikslaget, forteller dagens leder Kai Korsvoll.

- I vår storhetstid hadde vi flere hundre medlemmer, og de mest kjente av de aktive er nok Ingrid Wigernæs, «Babben» Enger og Berit Mørdre. Alle var jo en del av det som ble kalt Jentut’n, altså de gode stafettlagene Norge hadde på slutten av 60-tallet. De gjorde det veldig godt under VM i Oslo i 1966 da det ble sølv bak Sovjetunionen. På det laget gikk Berit og Ingrid sammen med Inger Aufles. Under VM i Grenoble i 1968 gikk det endra bedre. Da ble det gull, og på det laget gikk Babben og Berit sammen med Inger. Det som er litt artig for oss er jo at treneren for 68-laget var Ingrid Wigernæs.

Husk at Gud er attåt

Selv om de aller fleste forbinder Romerikslaget med idrett ble det dannet med et helt annet formål.

- Romerikslaget ble dannet fordi Romerikinger bosatt i hovedstaden ville ha et felles samlingspunkt. Så trangen til å få være romeriking selv om man flyttet en del mil vekk fra hjemmet var ganske sikkert den avgjørende faktoren, forteller Korsvoll, og legger til at Romerikslagets stifter og første leder, Gulbrand Gulbrandsen (1886-1973), bodde i Eidsvoll.

- Gulbrand var opprinnelig fra Bjørkelangen, og han var sønn av mølleren på Eidsverket. Etter endt teknisk utdannelse slo han seg ned på Dal, og så vidt jeg vet bodde han på Dal resten av livet.Han var forresten gift med Aase Aanrud, datter av forfatter Hans Aanrud.

Gulbrand var også en av stifterne av Romerike Ungdomsforbund. Det ble etter hvert en tett kobling mellom Romerikslaget og Romerike Ungdomsforbund, men da Romerikslaget ble dannet i 1912 ville Gulbrand helst ikke være leder. Han ble overtalt til å være leder til lagets første årsmøte i 1913, men da overlot han ledervervet til Einar Faller fra Fet.


Gulbrand var veldig aktiv i både Romerikslaget og Romerike Ungdomsforbund, og en interessant historie er at han midt på 20-tallet satt i ungdomsforbundets «bauta-komite». Dette var komiteen som fikk i oppdrag å reise en bauta til minne om Georg Sverdrups skysskar til notabelmøtet på Eidsvoll Verk 16. februar 1814. Det er denne bautaen som står ved Lie-krysset, og hvor det står de berømte ord «Husk at Gud er attåt». Bauten ble avduket i forbindelse med Romerike Ungdomsforbunds sommerstevne 16. august 1925.

7-mila Oslo - Eidsvoll

I 1947 kom idretten inn for alvor i Romerikslaget. Romerikslaget Idrettslag ble stiftet, og det viste seg å bli en meget populær klubb. De som har levd en stund har sikkert hørt Romerikslaget som klubbnavn på mang en idrettsutøver, og på 60- og 70-tallet hadde de noen av verdens beste utøvere i både langrenn og orientering.

- Vi er jo veldig stolte av jentut’n, men i 1978 fikk vi verdensmesteren i orientering gjennom Anne Berit Eid. Det er vi veldig stolte av. Under ski-VM i Oslo i 1982 var det stort sett våre medlemmer som hadde ansvaret for løypene. Her var det forresten med to eidsvollinger, nemlig Oskar Brubak og Ragnar Laake, som begge var løypesjefer, forteller Kai Korsvoll.

Tidlig på 60-tallet startet det som Romerikslaget kanskje er mest stolte av på arrangementssiden, nemlig 7-mila Oslo – Eidsvoll. Det var eidsvollingen Gunnar Aamodt, som også var med i arrangørstaben under OL i 1952, som hadde ideen til 7-mila.
25. februar 1962 ble rennet arrangert for første gang, og Kai Korsvoll sier det var viktig å legge løypa innom Trandumskogen.

- Vi må huske på at dette var bare 15 år etter 2. verdenskrig, og det var et ønske om å hedre de falne ved å passere gjennom Trandumskogen. Starten var ved Bogstadvannet, og løypa gikk videre gjennom Sørkedalen og over Kikut til Hakadal. Deretter bar det over åsen til Nannestad, gjennom Trandumskogen, før man dreide i retning Eidsvoll Verk. Den opprinnelige planen var å gå i mål foran Eidsvollsbygningen, men dette ble det ikke noe av. Målgangen ble ved gamle Eidsvoll Verk skole, uten at jeg vet helt sikker hvorfor det ikke ble noe av Eidsvollsbygningen.

7-mila i 1966

Slik så det ut ved gamle Eidsvoll Verk skole søndag 13. mars 1966. Foto: Bry & Skuggedal


7-mila ble arrangert uten stans frem til slutten av 80-tallet da det ble tøffere tider.

- Vi begynte å slite på siste halvdel av 80-tallet. Flere snøfattige vintre kombinert med generell fallende interesse for turrenn gjorde det vanskelig for oss. Vi måtte avlyse i 1989 på grunn av snømangel, og antall påmeldte var også alarmerende lavt, minnes Korsvoll.

- Vi måtte gi oss etter 7-mila i 1991. Arrangementet var ikke lenger bærekraftig. Drøyt 200 påmeldte og rundt 100 funksjonærer var fasiten, og alle skjønte at det ikke var liv laga. Et skikkelig punktum for 7-mila ble satt i 1999 da vi var utsatt for en brann på lageret vårt på Østbanen. Alt vi hadde lagret av premier brant opp. Snakk om skjebnens ironi.

Skal avvikle

Kan det forventes at en forening som har holdt på i 111 år har livets rett? Det spørsmålet har nok minst to svar, men den debatten er ikke lenger aktuell for Romerikslaget i Oslo. Laget er inne i sin svanesang, og i 2025 opphører det å eksistere.

- Vi har skjønt lenge hvilken vei det bærer, sier Kai Korsvoll, som blir Romerikslagets siste leder.

- Det er sikkert mange grunner til at det går den veien. Men det å ta på seg verv er jo en faktor. Dette kan jo illustreres med å se på antall ledere opp gjennom historien. De første 80 årene var det 42 forskjellige ledere, og i de siste drøye 30 årene har det vært to. Selv har jeg vært leder i 29 år.

Antall aktive idrettsutøvere i Romerikslaget er også nede på et minimum, bokstavelig talt. Så vidt EidsvollPuls har klart å finne ut er det bare en person som deltar i konkurranser for Romerikslaget IL, nemlig 86 år gamle Helge Holth fra Oslo.

- Som vanlig er Helge påmeldt til UKI-karusellen, kan karusell-general Nils Kristen Wiig i Ull/Kisa Friidrett bekrefte. UKI-karusellen er inne i sitt 58. år, og Wiig kan fortelle at Helge Holth har vært med lenge.

- Han kom med for første gang i 1976, og årets utgave blir hans 47. Hvis han blir kvitt skaden sin da. Han sliter litt med det ene beinet, noe som ikke er så rart når man har passert 86. Men han er påmeldt, så jeg regner med at han dukker opp.

Helge Holth under et løp i UKI-karusellen i 2017

Siste aktive i Romerikslaget. Helge Holth under et løp i UKI-karusellen i 2017. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Rause Romerikinger


Tittelen på dette avsnittet har EidsvollPuls lånt av journalist og forfatter Kjell Aasum. 68-åringen brukte denne overskriften da Romerikslaget i 2015 ga bort 200.000 kroner til Skimuseet i Holmenkollen.

- Da vi solgte hytta vår på Hadeland i 2007 fikk vi inn godt med penger. Det førte til at vi fikk en sunn og god økonomi, noe som har kommet mange til gode, sier Korsvoll.

- Vi har gitt betydelige beløp til flere lag og foreninger, men ikke bare det. Vi har også gitt penger til et eldresenter i Litauen. I 2012 innførte vi også et stipend som man kunne søke på, og de første stipendvinnerne var Tiril og Lotta Udnes Weng og Thomas Roth. Senere har blant andre orienteringsløper Eskil Kinneberg fått stipendet, skiskytter Johannes Dale og Gjerdrum amatørteater. Men nå er det slutt, og de siste pengene vi delte ut gikk til Eidsvold Værks Skiklub.

Og akkurat det er Tommy Løkken i skiklubben veldig glad for.

- Ikke bare var dette veldig overraskende, men det passet også veldig bra nå når vi skal gå til innkjøp av en ny løypemaskin. Tidligere har vi jo fått 400.000 av Totenbanken, og med pengene fra Romerikslaget begynner det å hjelpe. Jeg må også gjenta det vi har sagt før: en ny og miljøvennlig løypemaskin vil sikre flotte skispor og gode forhold for alle som bruker Staviåsen, ikke bare skiklubbens medlemmer.

Da Romerikslaget var innom skiklubben med sjekken ble de møtt av representanter fra eldres avdeling.

- Det passet oss veldig bra, for vi er ikke akkurat noen ungfoler lenger vi heller. Snittalderen på oss i styret nærmer seg faretruende 80 år, sier Korsvoll og humrer.

- Vi hadde en skikkelig trivelig stund sammen med veteranene i skiklubben, og vi er helt sikre på at pengene blir forvaltet på beste måte.

Styret i Romerikslaget Oslo og representanter fra Eidsvold Værks Skiklub

Styret i Romerikslaget og representanter fra Eidsvold Værks Skiklub. Fra venstre: Karin Alnæs (Romerikslaget), Helge Kristiansen (Romerikslaget), Kai Korsvoll (Romerikslaget), Tommy Løkken (Eidsvold Værks Skiklub), Odd Syvertsen (Romerikslaget), Arne Gudbrand Frank (Eidsvold Værks Skiklub), Roar Klaseie (Eidsvold Værks Skiklub) og Ole Bakkehaug (Eidsvold Værks Skiklub). Foto: Bjørn Hytjanstorp