EidsvollPuls

EidsvollPuls

Invitert: Visst bryr vi oss!

Tove Kjellerød, f. 1948, opprinnelig fra Oslo, bosatt nær Sundet. Utdannet lærer og spesialpedagog, arbeidet mesteparten av livet som byråkrat på kommunenivå. Frilans reiseleder og diversør. Er mamma, svigermor og mormor og lever av det lærere kaller «utsatt lønn», nemlig pensjon. Samfunnsinteressert så det holder, sies det. Til tider ufordragelig besserwisser.


De sier at vi folk ikke bryr oss lenger. At vi folk har nok med oss selv, lommeboka vår og at fellesskapet får seile sin egen sjø. Organisasjoner, skoler og politiske partier sliter med rekrutteringen, det er noen få som går igjen og igjen som Tordenskiolds soldater. Tapre, og på vegne av fellesskapet trår de til som FAU-representanter, i korpset og i Lions, i dugnadsgjengen og som nr 33 på lista til kommunevalget år etter år etter år.

 

Og så har vi tastaturfolket. Det er de som mener noe om alt, på godt norsk og på ikke-så-godt norsk. Som roper med versaler og holder et ellers høflig ordskifte så rått at andre gir opp og holder en armlengdes avstand.

 

Vi folk rår ikke med alt. Vi går i læra til vi får fagbrev eller studerer til vi er 30, vi bor oss i hjæl, jobber i byen og skal rekke barnehagen og handle mat før butikken stenger klokka 23. Vi skal ha fredagstaco i hjemmets lune skjød og på søndag er det fotballcup i Bjørkelangen og orienteringsløp for den eldste i Nittedal rett etterpå. Må minst være to foreldre med eget bakkemannskap og to biler for at livet i det hele tatt skal henge sammen.

Protestere mot nedskaleringen av nye Råholt skole

En stille protest. I november 2018 gikk rundt 50 personer i fakkeltog for å protestere mot nedskaleringen av nye Råholt skole. Da saken skulle opp i kommunestyret 6. november var mange på plass i kommunestyresalen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Så, brått skjer det noe. Legevakta! Har noen tenkt å legge ned legevakta? nesten roper naboen? Neida, de bare undersøker om det blir bedre på Jessheim. Hæ, på Jessheim? fortsetter han. Ingenting er vel bedre på Jessheim! Er ikke bestemt ennå, er under utredning.

 

Hvem sa at vi folk ikke bryr oss? Hvem sa at sosiale medier blir ødelagt av tastaturkrigere? Her i bygda har vi de siste månedene vært vitne til den mest langvarige og gjennomgående mest saklige debatten om et politisk tema noen gang. Skribenten skylder å understreke at det gjelder begge sider i saken, ingen nevnt, ingen glemt.

 

Men å taste tro, tvil og skråsikkerhet ned på en telefon, en PC eller Mac er nå èn ting. Noe ganske annet er å hive seg rundt etter jobb en strålende mai-ettermiddag for å gå i demonstrasjonstog. Det antas å være aller første gang for mange.

 

Noen ildsjeler i bygda klarte den øvelsen det er å få oss folk med ut. Om det var 2-, 3- eller 500 i toget er ikke så viktig. Det som er viktig er at folk virkelig bryr seg når de mener det gjelder. Når det bare er nært nok. Da gjør vi det vi kan, vi folk. For oss selv og for fellesskapet.

Tog for bevaring av legevakta i Eidsvoll

Det var mange som gikk i tog for en legevakt i Eidsvoll. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Om demonstrasjonen får betydning for resultatet er for tidlig å si. Men jeg tror alle som deltok eller så på rett og slett var overveldet over det store oppmøtet. Enten de var for Eidsvoll eller for Jessheim, dette var store greier.

 

Og hvis de noen gang trodde det, så kommer de aldri mer til å tro at folk ikke bryr seg.

Folk bryr seg, som i mai 2011 da det gikk et lite demonstrasjonstog gjennom Råholt

Folk bryr seg, som i mai 2011 da det gikk et lite demonstrasjonstog gjennom Råholt. Kravet var Norge måtte ut av Afghanistan, der Norge hadde vært siden årsskiftet 2001/2002. Protesten ble hørt, men det tok sin tid, for først 10 år senere trakk NATO og Norge seg ut av Afghanistan. Foto: Bjørn Hytjanstorp