EidsvollPuls

EidsvollPuls

Lukas og Steffen er i norgeseliten: - Mye racing for pengene

  • Sport
  • 17.08.2023 Kl. 19:00

Motorsport har stått sterkt i Eidsvoll i svært mange år, og selv om det ikke lenger er en bane i kommunen er det mange som driver aktivt med motorsport.

To som gjør det meget bra på nasjonalt nivå er ungguttene Lukas Tømmerdal (17) og Steffen Westbye (21). Begge kjører en såkalt shortcar, der Lukas kjører i klassen som heter Bandit, mens Steffen kjører i shortcar-klassen Extreme.

- Shortcar Bandit har 600 ccm motor, og kan kjøres fra det året man fyller 15 år. Den største klassen heter Shortcar Extreme. Her drives bilene av 1000 ccm motorer og har 18 års aldersgrense. Disse er noe av det raskeste på norske asfaltbaner, forteller André Westbye, far til Steffen, og selv en meget habil kjører i flere ulike klasser.

Det interessante er at to unge eidsvollinger gjør det så bra, og EidsvollPuls ønsker selvsagt å finne ut litt mer om disse guttene.

- Å kjøre shortcar betyr at du får mye racing for pengene, sier 17 år gamle Lukas Tømmerdal.

- Shortcar er blant topp tre av de raskeste klassene innen norsk racing, og ikke minst er det motorsporten som er billigst å drive med.

17 år gamle Lukas Tømmerdal og hans Shortcar Bandit

Under Eidsvolldagene i juni sto 17 år gamle Lukas Tømmerdal foran rådhuset med sin Shortcar Bandit. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Lukas forteller at han så langt er godt fornøyd med sesongen.

- I fjor endte jeg på 2. plass i NM, men i år håper jeg å ta steget opp. Vi har trøblet litt med at utstyret ikke har holdt, men det har begynt å gå seg til nå. Jeg fikk to seire i NM-runden i Kinnekulle i slutten av juli, noe som betyr at alt blir avgjort i siste NM-runde. For å bli norgesmester må jeg vinne de to finalene under siste NM-runde på Vålerbanen i slutten av august.

17-åringen forteller at det har blitt lite tid til trening i sommer.

- Jeg jobber på fulltid hos Alt I Asfalt i sommer, derfor har jeg ikke fått trent noe ekstra, verken fysisk eller med bilen. Snart begynner jeg på skolen igjen, så det spørs hva jeg rekker av trening før finalen.

Vi kan legge til at Lukas skal starte andreåret i «Transport og logistikk» på Jessheim Videregående skole.

Her ser vi Lukas Tømmerdal på banen i Kinnekulle

Her ser vi Lukas Tømmerdal på banen i Kinnekulle. Foto: Racefoto.se


Drømmer om Formel 1


21 år gamle Steffen Westbye har tidligere også kjørt i Bandit-klassen, men kjører nå i Shortcar Extreme.

- Dette er debutåret mitt i denne klassen, og til tross for brann i bilen, dekk som stikker av, bensinlekkasje, styrestag og svingradius som svikter har jeg greid å holde meg i toppen hele sesongen. Men det har vært et ganske tøft og slitsomt år med mye skruing og ekstraarbeid.

Steffen Westbye på banen i Kinnekulle

Steffen Westbye på banen i Kinnekulle der han fikk tekniske probelmer og måtte bryte den første finalen, men tok en sterk andreplass i den andre finalen. Foto: Racefoto.se


Steffen bor på Dal, og er arvelig belastet når det kommer til motorinteresse.

- Da jeg var liten husker jeg at jeg satt i førersetet i racerbilen til pappa og styrte mens teamet dyttet den tilbake til depoet. Det syntes jeg var veldig morsomt. Jeg husker også at jeg elsket lyden av motor. Da pappa kjørte race sto jeg og beundret bilene og lyden mens brødrene mine løp inn fordi det var så høy lyd.

Som mange andre som driver med bilsport har han en drøm om å gå hele veien.

Steffen Westbye på verkstedet

21 år gamle Steffen Westbye drømmer om Formel 1, men innrømmer at det er ganske urealistisk. Foto: Bjørn Hytjanstorp


- Ja, det er nok drømmen om Formel 1 som sitter dypest, men jeg er ganske sikker på at det ikke er mulig. Til det er det altfor dyrt, og nåløyet er vanvittig trangt. Det mest realistiske er nok GT+ som neste steg, og muligens kanskje GT i utlandet. Men aller først har jeg lyst til å ta over Ultima GTR’en til pappa, noe som ville vært et ganske kult steg videre.

I likhet med Lukas kan Steffen bli norsk mester i slutten av måneden.

- Som nevnt har jeg hatt et ganske tøft og slitsomt år rent teknisk, men før den siste runden ligger jeg på en andreplass. Og det er veldig jevnt, for det skiller kun ett poeng mellom både første- og tredjeplass. Hvis jeg oppnår drømmen om å bli norgesmester første året jeg prøver denne bilen ville jo det vært ganske kult.

Steffen Westbye og far André Westbye

Eplet faller ikke langt fra stammen. Steffen Westbye og far André Westbye. Foto: Bjørn Hytjanstorp