EidsvollPuls

EidsvollPuls

Morsomt, spennende, sårt og vondt

Under tre kilometer vest for Jessheim sentrum ligger mytiske og mystiske Raknehaugen. Til tross for navnet er det ikke bevist at Kong Rakne ligger begravet her, men mange tror at sagnkongen ligger begravet mellom to hvite hester i den nesten 20 meter høye gravhaugen. Vi skriver "sagnkongen" for det finnes heller ingen sikre opplysninger om at Kong Rakne har levd. Derfor er det mye mystikk rundt hva som befinner seg i Raknehaugen.

 

Med dette som bakteppe ligger mye til rette for en spektakulær teateropplevelse når en rekke amatørskuespillere og noen få proffer skrur tiden tilbake til 1852 under Raknehaugspillet.

EidsvollPuls var til stede under onsdagens premiere, og allerede på grusvegen fra Hovin skole begynte vi å kjenne på en sitrende forventning om å få oppleve noe uvanlig. Underveis passerte vi det idylliske Ljøgottjernet der Gunnar Fodstad fra Gullverkstallen sto med fire av sine hester. I sitt tidsriktige antrekk hadde Gunnar stålkontroll på hestene, og eidsvollingen gjorde seg klar til rollen som kusk og plankekjører.

Gunnar Fodstad og Gullfaks er klare for Raknehaugspillet 2024

Gunnar Fodstad og Gullfaks er klare for Raknehaugspillet 2024. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Regntunge skyer hang over majestetiske Raknehaugen, og på den smale stien inn mot selve publikumsområdet økte styrken av forventning. EidsvollPuls har nemlig aldri vært på Raknehaugspillet, og vi visste ingenting om hva som ventet oss. Vi skal ikke avsløre så mye av handlingen, men noe kan vi si.

 

Handlingen er lagt til en sankthanskveld i 1852 der vi fort blir kjent med blant andre Marit Gropa, storbonden Gjestad og Lars Ljøgodt - de to sistnevnte spilt av eidsvollingene Ove Christan Owe og Truls Toftnes.

Ove Christian Owe, som storbonden Gjestad, høster ikke mye sympati hos publikum

Ove Christian Owe, som storbonden Gjestad, høster ikke mye sympati hos publikum. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Mye av sjelen i stykket spinner rundt disse tre rollefigurene, men det skjer også mye annet som beriker historien. Det dukker blant annet opp en engelsk jernbaneingeniør, for dette er jo på den tiden da Hovedbanen mellom Kristiania og Eidsvoll bygges. Men jernbanen truer jobbene til skysskarene, og da blir det selvsagt bråk. Vi blir også kjent med arkeolog Lorang Grieg og hans assistent Cornelius Prydz som begge er nysgjerrige på hva som befinner seg inne i selve Raknehaugen.

Og musikken og lydbildet, med kapellmester Ingrid Berg Mehus i spissen, er noe helt utenom det vanlige. Det må bare oppleves!

Lars Ljøgodt alias Truls Toftnes forklarer seg for Oberst Nürenberg

Eidsvollingen Truls Toftnes har vært filmbransjen over 20 år, og har blitt en rutinert kar. I Raknehaugspillet har 33-åringen en av hovedrollene (Lars Ljøgodt), som etter hvert får trøbbel med Oberst Nürenberg - spilt av Mads Henning Skar-Jørgensen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Hvordan alt dette ender får dere kun vite hvis dere tar turen til Raknehuagen og Raknehaugspillet. Selv om det allerede har vært to forestillinger har publikum fem sjanser til.

 

Fredag 14. juni kl. 20:00

Lørdag 15. juni kl. 16:00

Lørdag 15. juni kl. 20.00

Søndag 16. juni kl. 15:00

Søndag 16. juni kl. 19.00

 

Billetter får du kjøpt her

 

Vinn gratisbilletter!

Visste du at du kan vinne gratisbilletter til Raknehaugspillet? Vi har fire gratisbilletter til forestillingene lørdag eller søndag, og det eneste du trenger å gjøre er å gi en god begrunnelse i kommentarfeltet for hvorfor akkurat du fortjener en gratisbillett eller to, eller tre eller fire.