EidsvollPuls

EidsvollPuls

På stripa med kompass, barometer, ekkolodd, fyrverkeri – og blodbank!

  • Sport
  • 08.08.2023 Kl. 17:12

Fra torsdag til søndag sist uke var det 17. mai og julekvelden for svært mange bilinteresserte. Det var nemlig duket for Drag Challenge på Gardermoen Raceway, og på startlisten sto det to filmkjendiser som «alle» kjenner.

Men først: hva er dragrace? Veldig enkelt fortalt handler det om å kjøre så fort som mulig rett frem i 402,336 meter, dog med noen unntak. I noen klasser er det nemlig et poeng å kjøre på en bestemt tid, noe som kan være vanskelig nok når kjøretøyet har overflod av hestekrefter.

11.000 hestekrefter

Apropos overflod av hestekrefter; det var nok en del som møtte opp for å oppleve svenske Ida Zetterström med sin Top Fuel-dragster med intet mindre enn 11.000(!) hestekrefter. Dessverre var ikke værgudene på lag med verken arrangør eller deltagere, men publikum fikk da se 29-åringen strekke litt på beina til sin elleville dragster. Det er nok mange som fremdeles kjenner det enorme motorbrølet i kroppen etter hennes to drag.

Ida Zetterström med sin Top Fuel-dragster

Ida Zetterström i sin Top Fuel-dragster med 11.000 hestekrefter! Foto: Bjørn Hytjanstorp


Men det veldig mange kom for å se var selveste Il Tempo Gigante. Ja, du leste riktig. Kunstverket av en bil hadde tatt turen til Gardermoen Raceway. Bilen ble bygd i 1975, det vil si året etter premieren på en av de mest legendariske filmene i norsk filmhistorie Flåklypa Grand Prix. Og det mange motorinteresserte var spent på var jo hvor fort bilen egentlig går. En ting er jo hva man ser i filmen med gasspedal som går gjennom golvet og asfalt som krøller seg. Noe annet er når bilen står på stripa i fullskala og skal prøve seg mot Richard Andersens Lillegul – du vet den gule mustangen som har hovedrollen i Børning-filmene. Gjett om det var mange som var spent på det mestermøtet!

Lillegul - kjent fra Børning-filmene

Som filmkjennere vet har mustangen fra 1967 vært mye på farten de siste årene. Det har blitt laget hele tre Børning-filmer, og Lillegul, med Anders Baasmo Christiansen bak rattet, har hatt hovedrollen i alle tre.
IL Tempo Gigante er derimot ikke så ofte på luftetur, og uhyre sjelden på en dragracebane. Sist gang det skjedde var i Fyresdal i 1981, det vil si for 42 år siden.

Il Tempo Gigante på dragracestripa på Gardermoen

Et historisk øyeblikk. Il Tempo Gigante, med sjåfør Remo Caprino, på stripa på Gadermoen Raceway. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Lillebror fikk møte storebror


Men det var en lokal greie her, altså noe som handler om Eidsvoll eller eidsvollinger. Det morsomme for oss var at Råholtmannen Ronny Gran også var på plass, med sin miniversjon av nettopp Il Tempo Gigante.

- Jeg fikk forespørsel fra arrangøren om jeg kunne ta med meg bilen og ta en tur. Det var veldig hyggelig å bli spurt, så da gikk turen til garasjen for å se hvordan det sto til med doningen.

Og doningen det er snakk om er altså miniutgaven av den legendariske Il Tempo Gigante som 58-åringen laget for omtrent 10 år siden.

- Første gangen jeg brukte den var under spark-VM i Hurdal i 2016. Da monterte jeg på meier, og satte utfor fra Hermods Plass. For fire år siden laget jeg en liten lastebil som fungerer veldig bra som trekkvogn. Lastebilen heter Knerten og har en Yamaha hybridmotor, sier den lokale utgaven av Reodor Felgen.

- Jeg har alltid likt å drive med mye forskjellig, og jeg har ikke peiling på hvor mye rart jeg har laget. På min utgave av Il Tempo Gigante har jeg gjennomgående brukt ting jeg hadde liggende, for eksempel radaren som er fra en stålampe og ledningene til pluggene som er fra en gammel telefon.

Det var mange som ville ta en titt på Il Tempo Gigante

Det var mange som ville ta en titt på Il Tempo Gigante da den legendariske bilen hadde tatt turen til Gardermoen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


På Gardermoen fikk Ronny Grans miniutgave stor oppmerksomhet, selv om den havnet litt i skyggen av originalen.

- Vi sto jo parkert ved siden av hverandre, og det var utrolig mange innom for å se begge bilene. Og jeg må jo innrømme at det var litt ekstra stas da det ikke alltid har vært like enkelt å få aksept for noe som ligner på Il Tempo Gigante. Jeg snakket med Remo Caprino, og han sa han var imponert over miniutgaven og at det var hyggelig å ha begge bilene på samme sted.

EidsvollPuls fikk også en prat med Remo Caprino, og 79-åringen skrøt av byggverket til Ronny Gran.

- Det er den fineste miniutgaven jeg noen gang har sett. All ære til Ronny for å ha laget en så fin og kreativ versjon.

Ronny Gran og Remo Caprino

Ronny Gran (58) og Remo Caprino (79). Foto: Bjørn Hytjanstorp


Nå venter en liten overhaling på miniutgaven.

- Det er ikke mye som er galt med bilen, men clutchen er litt slitt, så jeg skal løfte av karosseriet og få fikset det. Bortsett fra det er bilen i overraskende god stand. Til og med lyktene virker, sier Råholts svar på Reodor Felgen.

Her ser vi Knerten med miniutgaven av Il Tempo Gigante på hengeren under bilkortesjen 17. mai 2020

Her ser vi Ronny Gran med Knerten og miniutgaven av Il Tempo Gigante på hengeren under bilkortesjen 17. mai 2020. Foto: Bjørn Hytjanstorp