EidsvollPuls

EidsvollPuls

Skifesten mange gikk glipp av

EidsvollPuls er på mange idrettsarrangementer året rundt. En ting som slår oss, særlig i vintersesongen, er at det stort sett er kun de «pårørende» som er til stede, det være seg på en håndballkamp, basketkamp eller et skirenn. I gamle dager var det nærmest folkevandring til enkelte idrettskonkurranser. Vi har hørt om hopprenn i Finnkollen med over 1000 tilskuere og skøyteløp på Bøn stadion med over 2000 til stede. Selv et guttehopprenn i Lysakerbakken kunne trekke flere hundre tilskuere.

Trygve Vigerust (693), Linnea Eikaas Antonsen (690) og Olav Aleksander Vigerust (694)
Dessverre var det ikke mange som så Trygve Vigerust (693), Linnea Eikaas Antonsen (690) og Olav Aleksander Vigerust (694) gå Staviåsrennet. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Vi synser og antar


Vi må selvsagt mange år tilbake for å se slike tall på et lokalt idrettsarrangement. Noe har nemlig skjedd, og veldig gradvis. Sakte men sikkert har det blitt færre og færre publikummere, og omtrent samtidig er det flere tradisjonelle idretter som sliter med deltagelsen. Dette har i sin tur ført til at konkurransetilbudet har blitt tynnere, noe som nesten kan oppleves som skremmende for folk som har levd en stund. I Eidsvoll er det i dag færre hopprenn, færre skøyteløp, færre sykkelritt og færre skirenn enn før. Vi må legge til at det nok er flere fotball- og håndballkamper enn før, og det er et yrende liv innen basketball, volleyball, innebandy og kampsporter. Men er det flere folk på tribunen enn før?

Forskning som er basert på observasjoner, synsing og antagelser, er ikke mye verdt. Vi drister oss likevel til å påstå at svaret er nei. Det er langt færre som ser på idrett i dag enn før – altså levende idrett i nærmiljøet.

Ane Thorhallsson Gulbrandsen fra Konnerud IL blir fire år i juni

Tre år gamle Ane Thorhallsson Gulbrandsen hadde tatt turen fra Konnerud for å gå Staviåsrennet. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Denne artikkelen hadde blitt veldig lang hvis vi skulle dykket ned i årsakene til hvorfor det har blitt slik. Det som kanskje er vel så interessant er om det nødvendigvis trenger å være slik. Og kanskje enda viktigere: løfte frem alle de som fortsatt holder koken, holder liv i aktivitetstilbudet – sagt med andre ord: ildsjelene!

Kun ett kretsrenn

Ildsjeler er det mange av i Eidsvoll, og i Eidsvold Værks skiklub er det veldig mange av denne sorten. Skiklubben er også opptatt av å holde på tradisjoner. En ting er jo den berømte «lutefisken», men den 143 år gamle skiklubben er også opptatt av å opprettholde et rikt aktvitetsnivå. På en vanlig ukedag er det nemlig et yrende liv på skistadion i Ormlia, og rett som det er arrangeres det klubbrenn for de yngste. Kretsrenn er det færre av, faktisk bare ett i løpet av sesongen, nemlig Staviåsrennet. Akkurat det er ikke Eidsvold Værks skiklub sin skyld, noe Geir Helge Sjaaeng i skiklubben kan bekrefte.

- Vi skulle gjerne ha arrangert flere kretsrenn, men det er såpass mange om beinet slik at vi må nøye oss med ett. Det er heller ikke plass i kalenderen, for det er ett og to skirenn i kretsen nesten hver eneste helg hele vinteren.

Sjaaeng, som denne helgen er i VM-anlegget i Granåsen med 10 juniorer fra skiklubben (NorgesCup), forteller at Staviåsrennet er noe klubben har lyst til å rendyrke.

- Vi har arrangert Staviåsrennet med skibytte (skiathlon) i tre år, og vi begynner virkelig å få ting til å sitte. Vi har en veldig bra setup, og tilbakemeldingen fra både utøvere, ledere og støtteapparat er utelukkende positive. Staviåsrennet inngår i Toyotacup for 15-16 åringer, og er det eneste skiathlon-rennet for denne aldersgruppa. Vi merker derfor at det er mye spenning i lufta, og det var faktisk en som var her dagen før selve rennet for å teste både løyper og skibytte.

På renndagen var det rundt 40 frivillige i sving i og rundt skianlegget, og noen jobbet til langt på natt.

- Det har vært en merkelig vinter, og jeg har en følelse av at det enten har vært veldig kaldt eller veldig mildt, forteller leder i skiklubben Tommy Løkken.

- Heldigvis kom det snø dagen før rennet, noe som førte til at vi måtte preppe løypene på nytt. Det er jo noen kilometer med løyper, og jeg vet at de som kjørte ga seg rundt kl. 01.00 natt til søndag.

Holdt orden i startområdet. Fra venstre: Tormod Hermansen, Arne Christian Aasbø, Knut Rosseland, og Kjell-Arne Skogby

Holdt orden i startområdet. Fra venstre: Tormod Hermansen, Arne Christian Aasbø, Knut Rosseland og Kjell-Arne Skogby. Foto: Bjørn Hytjanstorp


VM-reserve


Den mest meritterte deltageren under årets utgave av Staviåsrennet var skiklubbens egen Julie Hammer.

- Det var en helt grei gjennomkjøring i gamle treningsløyper, sa Julie, som var hjemmeværende reserve til Junior-VM i Planica som nylig er avsluttet.

- Jeg ville jo aller helst har vært i Planica, men slik ble det ikke denne gangen. Jeg skulle også likt å gå Norgecupen i Nes, men der får ikke vi juniorer være med. Da ble det Staviåsrennet på meg.

Julie, som blir 20 år 31. mars, synes løypene i Staviåsen var ganske lette.

- For det første gikk vi bare 5.8 km, i tillegg er løypa litt enten eller. Mye oppover i starten og deretter mye nedover, men jeg tenker at disse løypene er perfekte for yngre løpere. Men det er jo veldig gøy å gå på hjemmebane, og jeg har mine timer i dette løypenettet, sier hun og smiler.


Med 402 deltakere på start er ikke Staviåsrennet noe miniarrangement. Det gikk i ett fra før klokken 10.00 til rundt klokken 14.00, og det var et yrende liv i det flotte anlegget Eidsvold Værks Skiklub har i Ormlia og Staviåsen. Det er bare så synd at ikke flere får det med seg - for det fortjener både arrangører og deltakere. Vi i EidsvollPuls skal i hvert fall gjøre det vi kan, og bidrar så godt vi kan med å gjøre våre lesere kjent med hva som skjer i Eidsvoll.


Under ser dere noen bilder fra den flotte dagen på Eidsvoll Verk


Julie Hammer fra Eidsvold Værks skiklub vant K 19/20 med tiden 16.17, 30 sekunder foran Aurora Mjøen Grøndalen fra Drøbak

Julie Hammer fra Eidsvold Værks skiklub vant K 19/20 med tiden 16.17, 30 sekunder foran Aurora Mjøen Grøndalen fra Drøbak. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Slalåm i oppoverbakke. Solveig Myhre Nilsson og Oline Opsahl
Slalåm i oppoverbakke. Solveig Myhre Nilsson og Oline Opsahl. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Startklare 16-åringer
Startklare 16-åringer. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Sander Rognstad Post
Sander Rognstad Post fra Råholt og Eidsvold Værks Skiklub i fint driv. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Amalie Sofie Østerholt Skaarer fra Eidsvold Værks Skiklub
Amalie Sofie Østerholt Skaarer fra Eidsvold Værks Skiklub. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Viljar Krogh Øyehaug fra Bjerke i full fart ut fra start
Viljar Krogh Øyehaug fra Bjerke i full fart ut fra start. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Helene Scheele (124) fra Lyn Ski og Nora Elisabeth Mentzoni-Klausen (148) fra Fossum IF
Det er nok av bakker, både opp og ned, i Ormlia. På bildet ser vi blant andre Helene Scheele (124) fra Lyn Ski og Nora Elisabeth Mentzoni-Klausen (148) fra Fossum IF i 16-årsklassen jobber seg opp mot det høyeste punktet i løypa. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Nora Julsrud Antonsen fra arrangørklubben Eidsvold Værks Skiklub
12 år gamle Nora Julsrud Antonsen fra arrangørklubben Eidsvold Værks Skiklub. Rett bak skimter vi klubbvenninnen Henriette Gran. Foto: Bjørn Hytjanstorp