EidsvollPuls

EidsvollPuls

Tre ritt på fire dager: De voksne spiste motbakker mens ungdommen stupte utfor

  • Sport
  • 07.09.2023 Kl. 15:40

Sist uke ble det arrangert tre sykkelritt i Grunnlovsbygda, og på menyen sto alt fra et tøft motbakkekritt til et ungdomsritt som stort sett gikk bratt nedover. Når sant skal sies var det ikke så mye mer mellom disse ytterpunktene, kun et terrengritt som noen tøffinger vil kalle et landeveisritt på fine skogsbilveier.

Mistbergrittet

La oss starte med det som ble arrangert først, nemlig Mistbergrittet. Det er Intersport på Amfi som er arrangør, og rittet ble avhold for aller første gang i fjor. Selv om folkene bak rittet, Michael Cook, Kyrre Innstøy og Per Inge Johnsen, forsøker å få det til å høres ut som en tur i parken, er det ikke for alle å sykle en blytung løype på 20 kilometer med 666 høydemeter.
Vi mistenker heller ikke arrangøren for å tro at dette skal bli et arrangement for massene, men rittet fortjener flere enn de 46 som stilte til start nederst i Byfellavegen torsdag kveld. For selv om det kan høres ut som om rittet er skremmende bratt, er høydemetrene fordelt over 20 km. Selv om alt er relativt blir det ikke skikkelig bratt før man starter klatringen opp til tårnet, og den er ikke så veldig lang (3.7 km).

René Philippe L'Orsa fra Idrettsklubben Hero

René Philippe L'Orsa fra Idrettsklubben Hero blir maksimalt motivert av Mr. Mistbergrittet Michael Cook. 60-åringen fra Sandvika brukte 1 time og 42 minutter, men kom seg opp til toppen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Nå høres dette kanskje ut som en reklame for Mistbergrittet, men saken er at mange arrangører sliter med lav deltagelse. Innen sykling har det vært veldig tøft i mange år, og flere store ritt har rett og slett blitt lagt ned. EidsvollPuls heier derfor litt ekstra på arrangører av sykkelritt, som eksempelvis Mistbergrittet. Og et sykkelritt som dette bør være perfekt for ganske mange mosjonister som er glad i en utfordring. Og ikke bare det; hvor er ungdommen? Ser vi på resultatlisten fra både Mistbergrittet og 1814-Rittet som gikk lørdag er det forsvinnende få unge deltagere. Det samme gjelder kvinnedeltagelsen, som var alarmerende lav i begge rittene.

Sammen med Michael Cook er det Kyrre Innstøy og Per Inge Johnsen som står bak Mistbergrittet

Sammen med Michael Cook er det Kyrre Innstøy og Per Inge Johnsen som står bak Mistbergrittet. Foto: Bjørn Hytjanstorp


1814-Rittet


1814-Rittet er ett av sykkelrittene som har slitt med lav deltagelse. Rittet ble arrangert første gang i 2014, og hadde på den tiden status som seedingritt til Birkebeinerrittet. De siste årene har deltagelsen gått gradvis ned, og i fjor ble rittet avlyst. Selv om ikke lav deltagelse var årsaken til fjorårets avlysning, har deltagerantallet ligget på mellom 100 og 200 de siste årene. Dette er selvsagt altfor dårlig med tanke på rittets relevans. Her er nemlig alt på plass til at dette igjen kan bli et perfekt seedingritt til Birken. Rittet har en passende lenge (62 km), spenstig topografi (1005 høydemeter) og ikke minst en driftig og rutinert arrangørstab i Eidsvoll Sykkelklubb.

Vinner Jonas Amundsen (113) fra Nes SK leder an hovedfeltet på grusveien retning Nettsjøen

Vinner Jonas Amundsen (113) fra Nes SK leder an hovedfeltet på grusveien retning Nettsjøen. 29-åringen har bra tak på de kuperte løypene i Minnesåsen for han har funnet rittet i både 2017, 2019 og 2021, og nå også i 2023. Rett bak ligger Øyvind Klemetsen Bøthun (135) som representrer Nordlysbyen Sykkel. Bøthun ble nummer to i årets utgave av 1814-Rittet. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Dessverre var arrangøren maksimalt uheldig under lørdagens ritt da tidtakersystemet ikke registrerte starttidspunktet til rytterne. Dette har ført til et stort ekstraarbeid for sykkelklubben da de må gjenskape tidene ut fra manuelle notater.

Antall deltagere var heller ikke all verden med i underkant av 80 deltagere på startstreken ved Skistua på Eidsvoll Verk. EidsvollPuls vet at Eidsvoll Sykkelklubb jobber med å flytte datoen for neste års utgave av rittet. Dette for igjen å kunne bli et seedingritt til Birken. Da må i så fall 1814-Rittet arrangeres i god tid før 31. august 2024 for da går nemlig Birkebeinerrittet av stabelen. Vi håper selvsagt at en slik endring gjør at 1814-Rittet får det deltagerantallet rittet og arrangøren fortjener.

Trond Skillebekk (151) og Morten Tømte (158)

Trond Skillebekk (151) og Morten Tømte (158) var begge med på Mistbergrittet torsdag. To dager senere var begge på plass også i 1814-Rittet. Når vi etterlyser flere deltagere må vi jo samtidig huske å hylle alle dem som faktisk stiller, så honnør til driftssjefen på Amfi og bonden fra Dokken. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Mistberget Enduro


Søndag så et helt nytt sykkelritt dagens lys i Eidsvoll, nemlig Mistberget Enduro. Og dette kan vi love var tøffe saker, for her kastet over 60 barn i alderen 6 til 16 år seg nedover bratte stier med start i området rundt Parishøgda. Rittet ble arrangert av Eidsvoll Sykkelklubb i samarbeid med Sportsklubben Rye, og etter det vi kan bedømme var rittet en suksess. Flere EidsvollPuls snakket med skrøt nemlig av både trasevalgene og ikke minst av organiseringen. Det gjorde heller ikke noe at været viste seg fra sin aller best side, for dette kunne blitt i overkant spektakulært i et pøsende regnvær.

Martin Ødegård fra Eidsvoll Sykkelklubb

Her ser vi Martin Ødegård fra arrangørklubben Eidsvoll Sykkelklubb. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Å sykle nedover er ingen spøk, særlig ikke når deltagerne i løpet av konkurransen var gjennom fire etapper med en lengde på mellom 1 og 2 kilometer, der det aller meste av traseen gikk til dels bratt nedover. Og ikke nok med det; deltagerne må jo opp igjen etter hver etappe.

Man skulle tro at det var mye knall og fall i et slikt ritt, men eneste som ble meldt inn var noen få ufarlige skrubbsår. Alle som startet fullførte alle etappene, det vil si – en etappe i klasse 13-14 år ble faktisk annullert da noen kuer hadde forvillet seg inn i løypa.

Max Hansen fra Eidsvoll Sykkelklubb 100 meter før mål på 4. og siste etappe

Max Hansen fra Eidsvoll Sykkelklubb 100 meter før mål på 4. og siste etappe. Foto: Bjørn Hytjanstorp

For øvrig var det gledelig å se at flere lokale utøvere stilte til start, så kanskje vi om noen år får frem en sterk generasjon enduro-utøvere fra Eidsvoll Sykkelklubb.

Sigurd Grønvik Bråten fra Eidsvoll Sykkelklubb

Uredd: Sigurd Grønvik Bråten fra Eidsvoll Sykkelklubb. Foto: Bjørn Hytjanstorp