EidsvollPuls

EidsvollPuls

Tung start, men så…

  • Sport
  • 19.07.2023 Kl. 15:00

Som veldig mange andre har fotballen nå tatt sommerferie, i hvert fall i lavere divisjoner. «Våre lag», det vil si Eidsvold Turn i 3. divisjon, Eidsvold IF i 4, divisjon og Bøn i 5. divisjon, har alle gjennomført en meget sterk vårsesong. EidsvollPuls skal ta for seg alle tre lagene og i dag tar vi for oss Eidsvold IF.

Flere utskiftninger

120-årsjubilanten Eidsvold IF kom litt tregt ut av startblokkene i årets sesong, men det kan definitivt ha sin forklaring. Etter 2022-sesongen, som endte med en 4. plass, skiftet nemlig en del spillere beite, blant andre Glenn Wilsgård, Marius Vestbø Rødsrud, Jonatan André Teigland og Henrik Ulseth. Men det kom også noen inn porten på snart 100 år gamle Eidsvold Stadion. De mest meritterte var utvilsomt brødrene Trandum Nordlie og Ole Andreas Nesset som gikk fra 2. divisjon med Eidsvold Turn til breddefotballen og 4. divisjon med EIF.

Det var nok mange som stusset over disse overgangene, men trener Roy Arne Berg vet hva han driver med. Selv om de tre nevnte nykommerne er å betrakte som meget rutinerte, så Berg for seg å mønstre et ganske ungt EIF-lag. Derfor så han tidlig viktigheten av å få noen rutinerte spillere inn, noe han poengterte da vi snakket med ham under en trening i Letohallen i vinter.

- Vi har fått inn noen veldig gode mennesker og fotballspillere i troppen. Dette er spillere med gode holdninger, som både ser verdien i at laget skal bli best mulig, men som også investerer tiden sin for å utvikle våre unge spillere.

Og da vi snakket med trener Berg rett før laget skulle ut i kvalikkampen mot Skjetten 20. mars var han nøktern men optimistisk:

- Fotballen er dynamisk. Spillere kommer og går, og som sagt har vi mistet flere viktige spillere. I løpet av sesongen vil nok derfor publikum oppdage at vi har begynt på et generasjonsskifte. Jeg håper også at folk vi se et EIF-lag med en litt ny stil der vi styrer spillet i større grad enn før.

Kristoffer Trandum Nordlie fyrer av et skudd mot Kisa 2

Ny fra Eidsvold Turn: Kristoffer Trandum Nordlie har vært en viktig og solid forsterkning for EIF. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Tidlig cup-exit


Cupkampen mot Skjetten kan vi hoppe bukk over. Der møtte EIF et godt lag fra divisjonen over samtidig som hjemmelagets spillere langt fra hadde sin beste dag på jobben.

- Det er kjedelig å ryke ut av cupen så tidlig, men Skjetten var det beste laget og vi tapte helt fortjent, sa en nøktern Berg etter oppgjøret, før han la til:

- Nå blir det viktig å få på plass en full tropp til serieåpning mot Sørumsand, samt å få flere spillere tilbake for fullt etter diverse småskader.

Cupeventyret var altså over før det fikk begynt, og nå kunne EIF ha fullt fokus på seriespillet. Serieåpningen borte mot Sørumsand 1. april var heller ikke all verden, og 0-3 i sekken gjorde hjemreisen ekstra lang. I neste kamp gikk det langt bedre hjemme mot Strømmens rekrutter, og 7-0 lot seg høre uansett kvalitet på motstanderen.
Nå har det vist seg at Strømmen har tapt 10 av sine 14 kamper, så med det i mente var det ikke gitt at selv en 7-0-seier var en friskmelding av EIF anno 2023. Og det viste det seg at det heller ikke var, for i de neste tre kampene gikk EIF på tre strake tap. På dette tidspunktet, det vi si rundt 1. mai, gikk Espen Bråthens tabelltips for 4. divisjon inn. Bråthen, som driver lokalfotballen.blog, har nemlig plassert EIF på en 9. plass i årets 4. divisjon.

Enorm sluttspurt

Det var neppe tabelltipset som plutselig ble en motivasjonsfaktor, men da EIF tapte hjemme for topplaget Rælingen 2. mai så det ut til å skje noe med laget. Selv om det ble tap viste nemlig EIF-spillerne en sterk moral og holdt på å klare uavgjort med en enorm snuoperasjon de siste 10 minuttene.

Runden etter ble det endelig seier da EIF vant 4-3 over Gjelleråsen 2 på Li Kunstgress, noe som ble starten på en seiersrekke som med ett unntak varte resten av vårsesongen. Da laget tok sommerferie etter 3-2-seieren over Sørumsand 24. juni var fasiten åtte seiere på de ni siste kampene. Dette har ført EIF opp på en sterkt 3. plass, kun to poeng bak serieleder Rælingen. Laget ligger derfor meget gunstig til med tanke på opprykk til 3. divisjon, eller for å si det på en annen måte: det er mye å spille for i høstsesongen.

Etter den gode avslutningen på vårsesongen har trener Roy Arne Berg har gitt spillerne noen ukers ferie, men ikke uten hjemmelekser.

- De fikk selvsagt med seg et egentreningsprogram, hvor fysisk utholdenhet, styrke og skadeforebygging var sentralt, sier Berg til EidsvollPuls.

- Vi starter faktisk opp igjen i morgen (torsdag 19. juli) og følger opp med en dobbeltøkt på lørdag med litt analyse mellom øktene. Deretter blir det jevnlig trening før vi starter høstsesongen borte mot Strømmen 2 31. juli. Målet er å fortsette fremgangen fra vårsesongen, og bli enda råere på flere ting i eget spill.

Roy Arne Berg mot Bjerke 7. oktober 2006

Roy Arne Berg begynte tidlig som trener, og er fremdeles en relativt ung fotballtrener. Men 38-åringen har også sine år som spiller i både EIF og Eidsvold Turn. Her i en kamp borte mot Bjerke 7. oktober 2006. Foto: Bjørn Hytjanstorp


EidsvollPuls har sett EIF ved flere anledninger i årets sesong, og laget har stort sett gjort det meget bra, særlig på hjemmebane. Seks seiere og to tap hjemme er kanskje ett tap for mye – for 0-3-tapet for Eidsvold Turn 2 så for oss ut til å handle om tilfeldigheter og uflaks. I den kampen mener vi at EIF var et bedre lag en Turns rekrutter, men tapte likevel 0-3. Det ser man ikke ofte.

Og i denne kampen så vi noe som har vært EIFs utfordring i vårsesongen - nemlig altfor mange personlige feil i forsvar. Vi så det allerede i cupkampen mot Skjetten, og tidvis har det vært altfor åpent bakover. Kamper som ender 4-5, 2-5 og 4-3 er sikkert morsomme å se på for en nøytral tilskuer, men neppe for trener Roy Arne Berg.

- Vi har gitt bort litt for mange enkle mål, og dette må vi få luket bort til høsten, sier 38-åringen til EidsvollPuls.

Kjenner vi Berg rett blir det nok orden på forsvarsspillet til høsten. Og det må til hvis laget skal være med å kjempe om opprykksplassen. Som nevnt starter EIF opp igjen borte mot Strømmen 31. juli, og da får vi se om det har blitt orden bakover. Det ble 7-1 i det første oppgjøret, så kanskje vi kan håpe på 7-0 denne gangen. Det går definitivt mot en meget spennende høst også i 4. divisjon.

Etter en sesong i Bøn var Simen Alexander Martinsen tilbake i EIF

Simen Alexander Martinsen er tilbake i EIF etter ett år i Bøn. Martinsen kan fort bli en viktig spiller både defensivt og offensivt for EIF i høstesesongen. Foto: Bjørn HytjanstorpHer er tabelltipset for 4. divisjon som Espen Bråthen, som driver lokalfotballen.blog, kom med i slutten av mars:

 

1 Ull/Kisa 2

2 Aurskog-Høland

3 Sørumsand

4 Løvenstad

5 Hauerseter

6 Gjelleråsen 2

7 Kløfta

8 Raumnes & Årnes

9 Eidsvold IF

10 Rælingen

11 Lørenskog 2

12 Fjellhamar

13 Eidsvold Turn 2

14 Strømmen 2