EidsvollPuls

EidsvollPuls

Viktor og Trond Arild ble hedret

  • Sport
  • 25.01.2023 Kl. 11:27

I verdens eldste rene skiklubb er det en gjeng med veteraner som virkelig holder tradisjonene i hevd. Mens de aller fleste organisasjoner kaller årsmøtet nettopp "Årsmøte", kaller eldres avdeling i Eidsvold Værks Skiklub årsmøtet sitt for "Generalforsamling" - akkurat som da klubben ble stiftet på gården til Ole Gulbrandsen Braaten på Eidsvoll Verk 23. januar 1881.

En annen ting som ingen rokker ved er det som serveres etter at generalforsamlingen har gjort unna det formelle. Akkurat som for 142 år siden blir det nemlig servert lutefisk, for selv om ikke protokollen fra stiftelsen er å oppdrive er det kjent at det sto lutefisk med øl og dram på menyen.

I mange år ble denne tradisjonen videreført på klubbens årsmøter, men nå for tiden er det kun generalforsamlingen i eldres avdeling som opprettholder tradisjonen.

På grunn av Korona har det et par år vært trøblete å avholde en ordinær generalforsamling, men med hjelpsomme folk i alle ledd, og ikke minst en positiv driver av den gamle skihytta (Morten Østnor på Nebbenes Nordgående), ble det generalforsamling med tilhørende lutefisk og dram også i 2020 og 2021.

- De to foregående årene valgte klubbens leder, styret, æresmedlemmer og valgte revisorer å avvikle en "midlertidig kortversjon", selvsagt i tråd med gjeldende koronaregler. Dette for ikke å bryte en 140 års tradisjon, sier lederen i eldres avdeling i Viktor Breivik.

- Heldigvis er den tiden over, og i på fredag var alt tilbake til det normale. I overkant av 40 feststemte medlemmer var til stede med generalforsamling med etterfølgende lutefisk, øl og akevitt. Akkurat som tradisjonen tilsier, forteller Breivik med et smil.

Alt klart for generalforsamling og lutefisk

Alt klart for generalforsamling og lutefisk. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Hedret og ble hedret

Før generalforsamlingen var det ett minutts stillhet for de fem som hadde gått bort siden sist: Asbjørn Tanem, Helge Korslund, Jan Ingvar Halvorsen, Per-Otto Andersen og Grim Bakken. De to siste æresmedlemmer i skiklubben.

Og apropos æresmedlemskap. Før lutefisken kom på bordet ble nemlig to hedersmenn i skiklubben satt ekstra stor pris på. Sammen med Trond Arild Alfarrustad (75) ble nemlig Viktor Breivik (74) hedret med æresmedlemskap i Eidsvold Værks Skiklub.

Og den første som ble utrop var Trond Arild Alfarustad, og under sin takketale sa 75-åringen at den som egentlig burde hatt et æresmedlemskap var Viktor Breivik.

- Viktor er en utrolig resursperson, og jeg har ikke tall på alle de timene han har lagt ned for skiklubben. Ikke minst har han lagt ned en formidabel jobb rundt det formelle for å få på plass den nye hoppbakken.

Og Alfarustad fikk ønsket sitt oppfylt, for minutter senere ble også Breivik hedret med æresmedlemskap. Med tanke på at dette var æresmedlem nummer 28 og 29 på 142 år var det en sjelden anmelding man var vitne til på skistua denne kvelden.

- Fra 1881 og fram til i dag har skiklubben utnevnt 27 æresmedlemmer, så dette er ikke noe som skjer hver dag, sa skiklubbens leder Tommy Løkken under sin tale da æresmedlemmene skulle offentliggjøres.

Viktor Breivik (74), Tommy Løkken og Trond Arild Alfarustad (75)

Fra venstre: Viktor Breivik (74), leder i Eidsvold Værks Skiklub Tommy Løkken og Trond Arild Alfarrustad (75). Foto: Bjørn Hytjanstorp

Medlem siden 1959

Mange husker nok Trond Arild Alfarrustad fra Eidsvoll videregående skole der han i mange år skolerte framtidige bilmekanikere. Men 75-åringen har også et varmt hjerte for Eidsvold Værks Skiklub, og det helt siden Elvis herjet hitlistene på slutten av 50-tallet.

- Jeg liker meg godt i denne klubben. Det skal jeg innrømme, sa Alfarrustad i sin tale.

- Jeg ble medlem allerede i 1959, og jeg husker vi gikk runde på runde i den gamle lysløypa, som for øvrig var ganske ny på den tiden.

I sin takketale sa Viktor Brevik at det er en stor ære å bli utnevnt til æresmedlem i verdens eldste skiklubb.

- Jeg har vært så heldig å få være en del av denne klubben helt siden jeg kom til Eidsvoll på begynnelsen av 80-tallet. Og du verden så mye jeg har fått oppleve i skiklubben. Jeg skal innrømme at det har vært mye jobb, men det har vært en sann glede. Og nå har jeg vært en del av eldres avdeling siden 2005, så jeg føler jeg har blitt en del av inventaret, sa Brevik og høstet latter i salen.