EidsvollPuls

EidsvollPuls

Fra Åsleia til seier i Odense: - Utrolig stas!

  • Sport
  • 26.09.2023 Kl. 11:50

H.C. Andersen, den store poeten og forfatteren fra Odense i Danmark, har satt spor etter seg over hele verden. Både barn og voksne i mange generasjoner har lest eventyr som Piken med svovelstikkene, Den stygge andungen og Den standhaftige tinnsoldat. Selv om det snart er 150 år siden han døde er det mye i den idylliske fynske hovedstaden som minner folk på den store eventyrforfatteren, blant annet et eget H. C. Andersen-hus, en eventyrhage – og et maratonløp.

Søndag ble løpet som kalles HCA Marathon arrangert for 23. gang, og på startstreken sto to venninner fra Åsleia.

- I våres bestemte vi oss for at vi ville finne et maratonløp utenlands, men ikke altfor langt unna. Da passet Odense veldig fint, sier Line Askheim til EidsvollPuls.

Sammen med venninnen Anna Opsahl ble det dermed tur til Danmark, og i banken hadde de spreke jentene mye trening.

- Line og jeg ble kjent med hverandre i 2017 mens vi gikk i mammapermisjon. Siden den gang har vi trent en del sammen, og ikke minst deltatt i flere løp sammen. Blant annet Perseløpet, en selvorganisert maraton på Sand i koronatiden og maraton i utlandet, forteller Anna, og legger til at hun ikke er helt fersk i gamet.

- Allerede i 2012 løp jeg Oslo maraton på 3.06, og siden den gang har jeg hatt et mål om å løpe under tre timer. Men det har tatt sin tid, for det tok 10 år og tre graviditeter før jeg igjen fikk løpt maraton. Det gjorde jeg i Frankfurt i fjor, og kom inn på 3.14.

Line Askheim og Anna Opsahl på plass i Odense

Line Askheim og Anna Opsahl fra Eidsvoll og Åsleia på plass i den fynske hovedstad Odense. Foto: Privat


I maratonløpet i Odense var Anna veldig nær å nå målet sitt. Tiden ble 3.00.06, en tid hun har et litt spaltet forhold til.

- Det er selvfølgelig litt kjipt å ha vært så nært å løpe under tre timer, men jeg er fornøyd med en 14 minutters forbedring fra i fjor, og ikke minst ny pers. Nå har jeg noe å trene mot til neste år, sier hun med et smil.

Med dette resultatet ble Anna nummer fem i kvinneklassen, men enda bedre gikk det med venninnen. Line perset med over to minutter og vant løpet foran både dansker, tyskere og italienere.

- Dette var min første seier i et maratonløp. Det kom helt uventet, og selvfølgelig var det utrolig stas, sier en meget fornøyd Line Askheim etter løpet.

- Jeg fulgte en gruppe fra start som holdt jevn fart. Det er alltid fint å holde seg i en gruppe, for det motiverer og blir lettere på mange måter. Rundt halvveis løsnet det litt, og jeg dro ifra gruppa. Like etter tok jeg også igjen første dame, og etter det ble jeg løpende mye alene. I noen partier gikk det litt tungt, blant annet på grunn av vind, i tillegg til at det er tyngre å motivere seg alene over tid. På slutten begynte jeg å kjenne på det, men publikum motiverte og ga meg masse energi hele veien inn. Alt i alt var det et supert arrangement og en veldig god opplevelse.

Pallen i kvinneklassen i HCA Marathon. Fra venstre Begitte Hansen, Line Askheim og Nele Alder-Baerens

Pallen i kvinneklassen i HCA Marathon. Fra venstre Begitte Hansen, Line Askheim og Nele Alder-Baerens. Foto: Privat


Og Line vil anbefale HCA Marathon for alle som vil prøve en kortreist bymaraton.

- Jeg anbefaler alle å teste ut HCA Marathon hvis man vil prøve seg på et løp ikke så langt fra Eidsvoll. De har jo både maraton, halvmaraton og 10 km, altså noe for enhver smak. Jeg må også skryte av publikum som sto langs løypa. Dansker er virkelig gode på å heie!

HCA Marathon 24. september 2023

1. Line Askheim, Norge 2.53.21

2. Begitte Hansen, Danmark 2.55.15

3. Nele Alder Baerens, Tyskland 2.58.33

4. Mathilde Wind, Danmark 2.58.40

5. Anna Opsahl, Norge 3.00.06