EidsvollPuls

EidsvollPuls

Turn videre i cupen etter en tålmodighetsprøve på Opakermoen

Vinner man en kamp i cupen er det mange som sier at drømmen om Ullevål fortsatt lever. Skal vi kaste oss på den trenden kan vi godt si at det er tilfelle for Eidsvold Turns fotballgutter etter at de slo ut FUVO i går.

Svein Bakke og Sogndal

Veien til cupfinalen er både lang og vanskelig for alle lag, og det blir ikke akkurat enklere for lag på nivå to, tre og fire. Men det har faktisk skjedd at et lag fra nivå tre har spilt cupfinale. Mange som har levd en stund husker kanskje cup-askeladden Sogndal som i 1976 spilte cupfinale mot Brann. Laget fra saftbygda spilte i daværende 3. divisjon, som tilsvarer 2. divisjon i dag, eller Post Nord-ligaen som er det offisielle navnet.

På sin vei til finalen slo sogndølene ut lag som Viking, Start og HamKam, og for eidsvollinger er det jo artig at kaptein på Sogndal var tidligere Eidsvold Turn-spiller Svein Bakke. I finalen på en blytung Ullevål-matte tapte sogndølene 1-2, men innsatsen til Bakke, Leon Hovland, Ingvar Stadheim og de andre på Sogndal hadde gjort et uuslettelig inntrykk på hele fotball-Norge. At EidsvollPuls skriver om det nesten 50 år senere er jo et bevis på nettopp det.

Svein Bakke og Erling Hokstad på Myhrer 26. mai 2004

Dette bildet av Svein Bakke (1953-2015) og Erling Hokstad har mange artige koblinger. Bildet er tatt i kjelleren på det gamle klubbhuset på Myhrer 26. mai 2004, og Svein var tilbake i Eidsvoll fordi Sogndal skulle møte Eidsvold Turn i cupen. Midt på 70-tallet avtjente Svein verneplikten på Sessvollmoen, og spilte for Eidsvold Turn i 1974 og 1975. Trener for Turn den gang var Erling Hokstad, og da de traff hverandre på Myhrer 30 år senere i 2004 ble det mye mimring. Bakke hadde ikke vært mange ganger på Myhrer etter at han spilte for klubben, men i 1992 var han tilbake da sønnen Eirik spilte for Sogndal 2 mot Eidsvold Turn. Erling kunne på sin side informere om at sønnene Vegard og Are var tungt inne i Turn, da Vegar var trener og Are spiller. 20 år senere må vi en generasjon videre da Vegards sønn Petter og Ares sønn Sigurd begge spiller for Eidsvold Turn. Vi kan legge til at Eirik Bakkes sønn Johan Johannessen Bakke spiller for Molde. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Veien til Ullevål


Det kan virke useriøst å tro at Eidsvold Turn skal spille seg til en cupfinale, men etter å ha sett hva som skjedde i noen av gårsdagens 1. rundekamper kan vi mer enn antyde med troverdighet at alt kan skje. Fløy-Flekkerøy, som spiller i Post Nord-ligaen, slo nemlig ut eliteserielaget Sandefjord, og på Karmøy slo 4. divisjonslaget Torvastad ut eliteserielaget Haugesund. Torvastad spiller altså på nivå fem, og i fjorårets sesong havnet laget på 5. plass, 29 poeng bak Haugesund 2!

Nei, vi tror ikke Eidsvold Turn spiller seg til cupfinalen, men at årets utgave av Turn kan komme langt i cupen har vi tro på. Med litt flaks og litt heldig «trekning» så kan det fort bli et lite cupeventyr for blåtrøyene. Vi skriver forresten «trekning» fordi 1. og 2. runde blir satt opp av Norges Fotballforbund, men fra og med 3. ordinære runde fastsettes kampene ved trekning.

Vi har ikke snakket med trener Johan Andersson om hva han ønsker seg i andre runde, og heller ikke med folkene som styrer økonomien i klubben. Men EidsvollPuls kan jo ha ambisjoner på vegne av Eidsvold Turn. Da ønsker vi oss Ull/Kisa i 2. runde, en kamp vi da ser for oss at Turn vinner. I 3. runde, som da blir trukket, kan Eidsvold Turn ha flaks og trekke LSK – på Myhrer. Alle som har fulgt med på lokalfotballen en stund får da kanskje minner om en viss kamp på Myhrer mot nettopp LSK i 2008. Da vant nemlig Eidsvold Turn 1-0 og tok seg til 3. runde. Vi tenker oss at det samme skjer i 2024, og Turn tar seg dermed til 4. runde. Med dette «opplegget» får laget sportslige utfordringer og klubbens kasserer bør også være fornøyd.


Eidsvold Turn - LSK i 2008: I denne situasjonen måtte 17 år gamle Stian Ringstad ta telling

Eidsvold Turn - LSK i 2008: I denne situasjonen måtte 17 år gamle Stian Ringstad ta telling, men får en klapp på skuldra av Kim Brenna. Til høyre Turn-kaptein Kristian Skogsrud, i tillegg ser vi LSK-kaptein Frode Kippe og Steinar Pedersen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Første hinder unnagjort


For å klare EidsvollPuls sin målsetting må Eidsvold Turn vinne fotballkamper, noe laget virkelig har vist at de klarer. Turn har faktisk vunnet alle obligatoriske kamper etter at de tapte borte for Hønefoss 3. juni 2023.

Fjorårets divisjonsmotstander FUVO ble heller aldri en reell trussel i gårsdagens 1. rundekamp på Opakermoen. Det eneste som etter hvert ble litt spennende var hvor lenge hjemmelaget klarte å stå imot. Dette ble nemlig en kamp der Eidsvold Turn dominerte overraskende stort, mens hjemmelaget hadde fint lite å by på. Vi får legge til at hjemmelaget manglet flere viktige spillere, men likevel synes vi dette var tynne saker. Vi ser at nettstedet Nes-Sporten skriver at FUVO sin målsetting var å gjøre: «…laget fra Grunnlovsbygda frustrerte. Det klarte de.».


Denne påstanden er vi helt uenig i, for var det noe som imponerte oss i denne kampen var det tålmodigheten spillerne til Eidsvold Turn viste. Selv uten nettkjenning i 70 minutter jobbet maskineriet på, og vi kunne ikke se noen tegn til frustrasjon.
Det vi derimot la merke til var et hjemmelag som begynte å bli slitne og spillere som oftere kom for sent inn i duellene.

Kara Bandeh prøver seg med et skudd, men en FUVO-forsvarer blokkerer forsøket

Kara Bandeh prøver seg med et skudd, men en FUVO-forsvarer blokkerer forsøket. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Vi vil heller ikke kalle det særlig desperat å sette inn friske bein de siste 20 minuttene. Vi skal ikke påstå at byttene alene ble tungen på vektskålen, men det ble ikke akkurat enklere å flytte tunge FUVO-bein når hjulvisperen Markus Sørensen entret banen. Det ble heller ikke enklere for hjemmelaget at Turn samtidig satte innpå målsniken Herman Jappée Henriksen. Det tok da ikke Herman mer enn fem minutter å score, og det på et hodestøt som var så klinisk som bare en kvalitetsspiss kan klare.
Knappe 10 minutter senere førte slitne FUVO-spillere til at Turn fikk frispark ca. 20 meter fra mål. Kara Bandeh ladet kanoen, og ballen smalt i tverrliggeren. Returen satte Vital Curtis Kaba inn med en veldig forsiktig heading. Dette var forresten Kabas første mål denne sesongen, noe som sikkert gjorde godt for 29-åringen som aldri jubler etter en scoring. Det skjedde selvsagt ikke nå heller, og for å forklare det med Kabas egne ord: «Postmannen jubler aldri når han leverer posten».

Vital Curtis Kaba ble bokstavelig talt fotfulgt

Vital Curtis Kaba ble bokstavelig talt fotfulgt i denne situasjonen. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Dermed endte det med 2-0 og avansement til 2. runde for Eidsvold Turn. Kampene i 2. runde skal i utgangspunktet spilles 24. april, og hvilket lag som blir Turns motstander blir klart etter at alle kampene i 1. runde er unnagjort (de siste åtte kampene spilles i kveld, 11. april).

Elias Benjaminsen var veldig aktiv på venstrekanten

Elias Benjaminsen var et aktivum på venstrekanten mot FUVO. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Neste kamp for Turn er lørdagens bortekamp mot Tromsdalen på TUIL Arena. Tromsdalen åpnet sesongen med å klare 2-2 borte mot Skeid, mens Eidsvold Turn vant som kjent 2-1 over Vålerenga 2. Sist gang Eidsvold Turn møtte Tromsdalen var 7. august for to år siden, det vil si sesongen da Turn rykket ned sist. I kampen på Myhrer vant Turn 4-0, mens det ble tap 0-1 i bortekampen.